PULVERIZATOARELE INTELIGENTE ȘI AGRO-DRONELE. Tipuri, cum funcționează

23 mar 2023
Apariția echipamentelor tehnologice avansate de pulverizare până în 2033 va crește piața globală a pulverizatoarelor agricole la o valoare de 5.499,5 milioane de dolari SUA. Astfel de date sunt furnizate de analiștii de la Future Market Insights. Specialiștii estimează piața globală a pulverizatoarelor agricole la 3.106,1 milioane USD în 2023 și se așteaptă la o creștere anuală medie de 5,9%, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agro XXI.

Pulverizatoarele de înaltă precizie vor ocupa o pondere considerabilă în următorii ani. Inovațiile recente au dat naștere unei noi ramuri a tehnologiei agricole: sistemele de pulverizare „inteligente”. Scopul tuturor tehnologiilor inteligente de pulverizare este de a identifica ținte adecvate la rând și de a pulveriza numai acele zone în care este nevoie de tratament. Acest lucru reduce pierderile economice datorate utilizării greșite a agrochimicelor și efectelor secundare asupra mediului.

Cum funcționează pulverizatoarele inteligente

Un pulverizator inteligent include de obicei două componente: un sistem de detectare a țintei și sistemul propriu-zis de pulverizare. Senzorul de ghidare este inima sistemului de pulverizare de precizie. Calitatea unui sistem inteligent de pulverizare depinde de capacitatea acestuia de a identifica cu precizie țintele adecvate și de a lua automat decizii despre când și unde să pulverizeze.

Prototipurile pulverizatoarelor inteligente folosesc de obicei trei tehnologii de senzori:
  • senzori cu ultrasunete,
  • camere digitale
  • senzori de scanare cu laser.
Primele două au și puncte slabe. În timp ce senzorii cu ultrasunete sunt eficienți în condiții stabile, schimbările de temperatură, umiditate, viteza de deplasare și distanța de detectare duc la erori și inexactități la pulverizare. Camerele digitale sunt folosite pentru a regla puterea de pulverizare prin pornirea și oprirea duzelor individuale pentru a menține rata de aplicare adecvată. Cu toate acestea, limitările tehnologice actuale nu permit camerelor digitale să ofere mai mult decât imagini bidimensionale ale suprafeței culturii, adică pentru horticultură, unde sunt necesare imagini tridimensionale, inclusiv fructe, acestea nu sunt potrivite.

Senzorii de scanare laser de ultimă generație sunt extrem de preciși, independenți de condițiile de mediu și pot fi integrați în sistemele de pulverizare cu jet de aer pentru a realiza aplicații cu viteză variabilă. Sistemul de senzori laser controlează puterea duzelor individuale în mod independent pentru a se potrivi cu dimensiunea, forma și densitatea copacului și funcționează bine în medii complexe de imagine 3D a pomilor fructiferi.

Tehnologiile inteligente de pulverizare continuă să evolueze pe măsură ce devin disponibile tehnologii cu senzori mai puternice și mai fiabile.

Cum funcționează agro-dronele

UAV-urile pentru pulverizarea produselor de protecție a plantelor din aer prezintă un mare interes în întreaga lume și sunt recunoscute ca fiind una dintre cele mai avansate tehnologii agricole de precizie. Pulverizatoarele aeriene fără pilot ajută la reducerea efectelor nocive ale pesticidelor asupra oamenilor și asupra mediului atunci când sunt aplicate culturilor la nivelul fermei.

Pulverizatoarele UAV moderne folosesc tehnologia de rețea GPS, 4G sau 5G pentru a planifica cea mai bună rută către o țintă pentru a aplica cantitatea exactă de pesticid pe culturi. Acest lucru reduce deriva de pulverizare, economisește cantitatea de pesticide utilizate și asigură rezultate extrem de precise.

Anterior, agro-dronele erau folosite în principal pentru captarea imaginilor și transmiterea datelor în timpul monitorizării culturilor, acum sunt deja alocate pentru a îndeplini sarcini specifice. De exemplu, în Japonia și India, dronele pulverizează culturile. Deși dronele nu au încă voie să pulverizeze substanțe chimice agricole în Europa, ele sunt necesare acolo pentru a răspândi agenți biologici, cum ar fi ouăle de viespi parazitoide.

Analiștii cred că cererea în creștere pentru echipamente agricole avansate din punct de vedere tehnologic va juca un rol cheie în extinderea pieței globale a pulverizatoarelor agricole în următorii zece ani.

 
loading ...