FRAȚII DÎNGA: Tehnologiile și agricultura de precizie sunt viitorul

02 feb 2024
Andrei Dînga este fermier din orașul Ștefan-Vodă, fondatorul companiei agricole SRL Ecoaliment PRIM. După mai mulți ani de muncă în Marea Britanie, s-a întors acasă pentru a face agricultură. Astăzi, împreună cu fratele său, prelucrează în jur de 1000 de hectare de teren pe care cultivă cereale și semințe oleaginoase.
 
Am început cu tehnologia clasică, dar după 2 ani am trecut la agricultura conservativă. Am înțeles că doar așa putem reduce costurile și crește recoltele. În zona în care ne aflăm, avem nivelul de precipitații sub 200-300 mm, astfel, este foarte complicat să obții roade, susține Andrei Dînga.
 

Andrei are în asolament, grâu, rapiță, porumb, mazăre, orz, floarea-soarelui. În acest an, va semăna și culturi intercalate pentru a menține solul acoperit pe tot parcursul anului.
 
În parcul auto, avem tehnică de ultimă generație. Recent, am cumpărat o semănătoare No-Till pentru păioase. Am trecut la fertilizanții lichizi. Dar cel mai important este faptul că noi păstrăm solurile pentru generațiile viitoare, spune fermierul.
 
Odată ce alegi să faci No-Till, exactitatea este un criteriu foarte important. Astfel, tractoarele din gospodăria Ecoaliment PRIM sunt dotate cu sisteme de ghidare automată. Acesta le permite atât respectarea tehnologiei, cât și eficientizarea costurilor de producție.
 
Tractoarele cumpărate recent sunt dotate cu sisteme de ghidare automată încă din fabrică. Pentru tractoarele care nu au aceste dotări, am achiziționat sistemul GPS datorită unui proiect cu porțiune de grant de la ADMA.
 
Avantajele sistemului de ghidare automată sunt multiple: precizie în executarea lucrărilor, economie de motorină, câștigăm timp, facem munca mecanizatorului mai ușoară și mărim productivitatea. Recomand fermierilor să se orienteze spre tractoarele cu sisteme de ghidare automată. Agricultura de precizie este viitorul, spune Vasile Dînga.
 

Următorul pas în procesul de digitalizare a afacerii pe care și-l propun frații Dînga este achiziționarea unei stropitori performante și a dronelor agricole.
 
Dacă sunteți interesați de funcționalitățile sistemelor GPS pentru tehnica agricolă, drone sau alte tehnologii moderne, puteți testa și afla mai multe detalii despre acestea direct de la specialiștii în domeniu, aflați la Agrotek Arena - centrul de inovație care revoluționează industria agricolă, scopul de bază al acestuia fiind promovarea tehnologiilor digitale în agricultură. Agrotek Arena este o inițiativă dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
loading ...