Provocările actuale ale agriculturii tradiționale (utilizarea motoarelor diesel puternice, degradarea solului, eficiența scăzută a aplicării pesticidelor etc.) pot fi soluționate prin adoptarea tehnologiilor mecatronice și a sistemelor inteligente, instalate la mașinile agricole moderne. Fermierii de astăzi pot folosi vehicule agricole cu direcție automată pentru multe operațiuni pe teren, inclusiv aratul, plantarea, aplicațiile chimice și recoltarea. Tractorul face cea mai mare parte a muncii, fermierul intervenind pentru situații de urgență. Și problema de greutate mare a utilajelor agricole care duce la compactarea solului, la fel a fost soluționată prin implementarea unor tehnologii moderne.
La sediul AgXeed din Olanda, am avut ocazia să vedem cum sunt îmbinate tehnologiile pentru a elibera solul de greutatea mare a tractoarelor și a automatiza maxim posibil funcțiile acestora. Start-up-ul olandez este o revoluție pentru industria agricolă, un produs unic și inovativ, gata să răspundă celor mai mari provocări ale momentului.
AgBot-ul autonom de teren cu tractiune diesel-electrică, roții sau șenile, de până la 156 CP și cuplare standard în trei puncte, pe care l-au creat, are rolul să ajute fermierii cu o gamă largă de lucrări în câmp, pășuni și culturi speciale. Cu ajutorul unui astfel de tehnologii, fermierii au capacitatea de a optimiza productivitatea și de a proteja, în acelaș timp, solul și mediul.
Utilajele agricole autoghidate, nedirijate, elaborate la compania AgXeed ne demonstrează că ele deja sunt utilizate în condiții de câmp la efectuarea proceselor tehnologice agricole în diferite țări ale Uniunii Europene. Astfel de utilaje agricole nedirijate, pentru multe persoane din Republica Moldova, sunt văzute ca ceva din domeniul fantastic, ireal de implementat în viitorii zeci de ani, chiar și de tinerii, studenții veniți la studii, cărora le arătăm noile tehnologii agricole.
Un alt moment ce m-a impresionat la compania AgXeed este că spațiul industrial pentru fabricarea tractoarelor nedirijate nu este chiar așa de mare, în jur de 200 m2, care poate asigura în cadrul laboratoarelor, în unele cazuri abandonate, la orice Universitate din Republica Moldova. Aceasta ne demonstrează că pentru fabricarea utilajelor cu tehnologie înaltă este nevoie nu de spațiu, dar de oameni cu competențe și dorință.
Vizita la compania AgXeed ne-a oferit posibilitatea să facem cunoștință cu tendințele actuale în domeniul mecatronicii agricole. Mai exact, să alegem corect direcțiile spre care trebuie să ne orientăm pentru a oferi agriculturii din R. Moldova posibilitatea nu doar să supraviețuiască în condițiile globale climaterice, comerciale și politice tot mai drastice, ci să progreseze pe plan local și regional, contribuind la satisfacerea cererii tot mai mare de produse alimentare la nivel global, explică pentru AGROMEDIA, Gheorghița Andrei, Doctor în științe inginerești, Profesor la Universitatea Tehnică a Moldovei.
AgBot este și ecologic datorită șenilelor opționale, cu lățimi de la 300 la 910 mm, și unei greutăți maxime mici, de 6,0 t (fără balast). Vehiculul are, de asemenea, un ecartament reglabil, hidraulică cu senzor pentru încărcătură și un tirant cu o capacitate de ridicare de până la 8,0 t. Opțional, sunt disponibile o priză de putere electrică, independentă de turația motorului, și conexiuni externe de înaltă tensiune. Echipamentul electric include toată tehnologia necesară pentru detectarea pericolelor și obstacolelor, pe lângă un sistem de direcție RTK.
Pentru început, am atras atenția la locația companiei AgXeed: o localitate rurală, dar cu un domeniu de activitate atât de avansat tehnologic. Am mai văzut și în alte țări această tendință – companii moderne, centre de afaceri amplasate în mediul rural, în mijlocul naturii. În acest fel, se dezvoltă și localitatea rurală.
La AgXeed, m-au impresionat și tehnologiile pe care le dezvoltă și le comercializează: anume agroboți care efectuează lucrări agricole, fiind programați și dirijați de la distanță. În special, mi-a atras atenția agrobotul care efectua prelucrarea solului în Suedia, dar putea să fie monitorizat din Olanda, de la sediul Agxeed. Vreau să menționez că costul unor astfel de roboți este destul de competitiv – 200 000 de euro – după cum a spus managerul companiei, a declarat Oleg Stiopca, Manager dezvoltare forță de muncă, PCRR.
Scopul vizitei în Olanda a fost de a ne familiariza cu Sistemele Agricole Inteligente implementate în producerea agricolă prin activități de educație, cercetare și extensiune în cadrul unui Centru de Agricultura Inteligentă, ce va integra trei componente (Drone, Mecatronică, Irigare inteligentă). Acesta va fi creat în curând în Moldova, cu scopul de a transmite fermierilor și studenților abilități profesionale necesare de integrare a soluțiilor inteligente în diverse domenii ale agriculturii: mecanic, electric, inginerie IT, ingineria mediului, managementul apei, construcții și ecologie.
Modelele prezentate de partea olandeză, în special cele ce țin de agricultura de precizie și sisteme inovaționale de cultivare a plantelor și de sporire a rezilienței acestora, impresionează prin caracterul lor unic și transformator, iar soluțiile pe care le oferă tehnologiile date se pliază fără echivoc pe conceptul de agricultură inteligentă, dezvoltat de echipa Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, ce urmează a fi implementat în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Moldova prin intermediul unui Centru pentru Agricultură Inteligentă, care va fi creat cu suportul PCRR.
Mai mult, PCRR va susține și facilita transpunerea unor inovații și practici demonstrate de către instituțiile și companiile vizitate, precum și integrarea acestora în ecosistemul și contextul național, pentru o tranziție armonioasă a sistemului agricol al Republicii Moldova la unul performant, rezilient și durabil, spune Ina Butucel, Director mediu de afaceri favorabil, PCRR.
Amintim că vizita de studiu în Olanda este un pas semnificativ în cadrul activităților de finalizare a conceptului Centrului de Agricultură Inteligentă, susținut de către Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID).