VIDEO: SCHEMA DE PROTECȚIE A RAPIȚEI DE TOAMNĂ CU PRODUSELE ADAMA

24 mai 2022
Compania Adama Agricultural Solutions, una dintre companiile de top din industria de protecție a plantelor și cea mai mare firmă off-patent la nivel global, prezintă rezultatele obținute pe lotul demonstrativ în cultura de rapiță din Gospodăria Țărănească a fermierului Burduja Mircea, din satul Mărculești, raionul Florești.
Este pentru prima dată când fermierul include în asolament cultura de rapiță. A efectuat toate lucrările cu suportul consultantului companiei ADAMA, Sergiu Panuța și utilizând exclusiv produse fitosanitare ADAMA.

Sergiu Panuța, manager tehnic și înregistrări, ADAMA: Am decis să facem un lot demonstrativ în câmpul de rapiță a gospodăriei țărănești „Burduja Mircea”. Îi mulțumim domnului Mircea pentru că a acceptat provocarea. Nu este ceva tradițional, este absolut nou, o metodă inovativă, aș spune eu, care a permis adaptarea culturii la condițiile meteo, în  special cele din toamna anului trecut.

Mircea Burduja, fermier GT „Burduja Mircea”:  Nu am avut în asolament rapiță. Am decis să semănăm în urma consultărilor agentului ADAMA, care este cu sufletul alături de fermieri. Uitați-vă, ce am obținut în baza sfaturilor oferite!

Până în prezent, aici, am utilizat doar produsele ADAMA. Evident că așa va fi și în continuare. Suntem mulțumiți de absolut toate produsele: fungicide, insecticide, erbicide, graminicizi, eficiența se vede cu ochiul liber. La fel, am participat și la multe seminare organizate de compania ADAMA la Fălești, la Mărăndeni.

Am folosit produsele ADAMA și până la rapiță, pentru grâu, floarea soarelui, la toate. În special la rapiță, am utilizat fungicidele și insecticidele Mavric, care au dat eficiență foarte bună. În prezent, nu avem nici o insectă în lan. Astfel, dacă vom avea condiții de semănat, rapița nu va mai dispărea din asolamentul nostru. Avem puțin pământ, dar reușim să scoatem maxim ce ne dorim.

Sergiu Leonte, reprezentant companie WE TRADE: Suntem distribuitorul de bază al companiei ADAMA, lucrăm împreună de 10 ani. Promovăm pe piața Republicii Moldova preparatele de uz fitosanitar care cuprind toată gama de plante agricole de câmp, livezi și vii. Produsele companiei ADAMA sunt de top deoarece participă la tot procesul tehnologic. Burduja Mircea, deși crește rapița primul an, o face ca la carte, de nota 10. Pe câmpul dumnealui, a fost implementată tehnologia netradițională de semănat rapița:  70 /45/30 între rânduri. Plusul acestei tehnologii este faptul că rapița, având o putere de ramificare mare, are posibilitatea ca toate ramurile să aibă aer, să vânt, lumină, ca să poată forma cât mai multe păstăi cu masă mai mare de 4g la o mie de semințe.

Pe lotul demonstrativ din gospodăria lui Mircea Burduja a fost testată și aplicată cu succes schema de protecție în cultura de rapiță, pentru a combate atât dăunătorii cât și bolile plantei. Rezultatul este cel așteptat. Potrivit fermierului, în prezent, în lanul de rapiță, practic nu este nici un dăunător.

Sergiu Panuța, manager tehnic și înregistrări, ADAMA: Cât despre portofoliul de produse al companiei ADAMA: bineînțeles că acesta cuprinde produse care pot soluționa diferite probleme ce apar atât toamna, cât și primăvara. Toamna, probabil producătorii de rapiță cunosc, a existat o dezvoltare foarte înaltă a viespii rapiței. În acest caz, am aplicat produsul LAMDEX, produs care ne-a permis să menținem controlul acestor dăunători. Le fel, o dezvoltare destul de înaltă aveau și puricii cruciferelor, care, prin aplicarea acestui produs, a putut fi ținută sub pragul economic de dăunare. De asemenea, am reușit combaterea buruienilor monocotiledonate. Am prevenit apariția gândacului lucios al rapiței. Controlând dăunătorii, putem obține un surplus de recoltă important, o recoltă înaltă și calitativă.

Pentru a afla mai multe detalii despre fiecare etapă de tratament a schemei de protecție, produse utilizate și perioada de aplicare a acestora, vizionați materialul VIDEO.
loading ...