Zinaida Plămădeală este pasionată de agricultură de mai bine de zece ani, în special, de agricultura modernă. Tânăra are o seră hidroponică pe o suprafață de 70-80 de metri pătrați. Ferma verticală a Zinaidei se află în Călărași și cultivă în ea 6 soiuri de salată.
Afacerea sa este una „prietenoasă cu mediu”, susține antreprenoarea. Nu are necesitatea să utilizeze pesticide - nu există dăunători care să vină din exterior și nici alți factori care să influențeze creșterea plantelor. Utilizează energia solară - sera a fost trecută la energia regenerabilă, produsă de 100 de panouri solare care vor asigura serei autonomie energetică. Antreprenoarea a reușit să facă investițiile cu suportul PNUD, obținând un grant în cadrul proiectului „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”.
Resursele pe care le folosesc sunt utilizate cel mai rațional posibil. Cresc salate într-un sistem vertical, ceea ce ar însemna utilizarea eficientă a resurselor solului, în primul rând, pentru că asta începe să devină o problemă tot mai stringentă.
Cea mai importantă resursă pe care o folosesc aici, apa, este reintegrată înapoi în circuit, adică nu am deșeuri de apă semnificative sau apă care se evaporă în atmosferă, în aer, ceea ce permite o economie considerabilă la această resursă, explică antreprenoarea.
Volumul de producție săptămânal - de exemplu, plante de salată cu o greutate de 125-150 de grame - ajunge la 1, 2 și, respectiv, 3 mii de bucăți. La o fermă verticală pot fi obținute până la 26 de culturi de salată verde pe an, în funcție de tehnologia utilizată. Cu un preț de vânzare angro pentru un tip ieftin de salată verde de 0,6 euro bucata (prețurile cu amănuntul, conform monitorizării, variază de la 1 la 2 euro pe bucată), veniturile pot fi de aproximativ 31 de mii de euro pe an pentru cea mai mică fermă, 62 mii pentru cea mai mare și 94 mii pentru cea mai mare fermă verticală.
Afacerile eco friendly sunt destul de costisitoare, dar, cred eu, că pe termen lung aceste investiții își merită rostul și impactul redus asupra poluării mediului are semnificație mai mare decât poate un avantaj economic acum, pe moment.
Cu afacerea asta micuță dintr-o localitate dintr-un raion din Republica Moldova, pe o suprafață de 70-80 de metri pătrați, parcă ai considera că nu reprezintă un impact considerabil asupra mediului. Dar, de fapt, dacă fiecare dintre noi, cu activitatea pe care o desfășoară, ar contribui câtuși de puțin la îmbunătățirea comunității și a mediului în care ei își desfășoară activitatea, atunci noi o să avem o societate prosperă. De aceea, exemplul trebuie să-l dăm fiecare din noi. – afirmă Zinaida Plămădeală.
Afacerile sustenabile pot face diferența. Afacerile care consumă mai puține resurse naturale protejează rezervele planetei, astfel ca următoarele generații să aibă o viață confortabilă.