MIHAI BOZIANU: „Apicultorul din Moldova beneficiază doar de 5% din munca sa și a albinelor”

01 nov 2023
Mihai Bozianu din satul Mingir, raionul Hâncești a avut prima familie de albine la 10 ani, când prietenii i-au spus că lângă iazul din apropiere o albinele și-au făcut un fagure în scorbura unui copac.
Am luat cu mine o căldare, o față de pernă și câteva crengi, cu care am reușit să aduc fagurele acasă. L-am pus în stupul bunicului și în fiecare zi, după școală, fugeam la stup să văd ce mai face și familia mea. Mi se părea că sunt ca niște pui. Dacă le dai de mâncare și apă, cresc văzând cu ochii”, povestește bărbatul despre familia de albini pe care a pierdut-o în timpul iernii. Nu le-am dat cantitatea necesară de miere, explică el.
 
Peste câteva luni, mama i-a cumpărat alte două familii de albine, iar Mihai petrecea ore în șir în biblioteca școlii pentru a se informa cum să le îngrijească.
Citeam tot ce găseam despre albini. Făceam totul ca să nu îmi mai moară albinele și am reușit. Când eram la facultate, deja aveam 45 de familii. Tot atunci, având părinții peste hotare, am aplicat la programul Pare 1+1 și am procurat 200 de stupi și așa am început să dezvolt o afacere în apicultură, povestește el.
 
În prezent, Mihai are în jur de 3000 de familii, crește regine pentru comercializare, dar are și o mică fabrică de producere a stupilor. Iar întreaga afacere poartă numele de „Ecostup”.


 

Apicultura i-a adus acasă familia de peste hotare 

Albinăritul în familia Bozianu are o istorie lungă. Bunicul era un mare apicultor, iar tatăl lui Mihai participa la lucrările de îngrijire în fiecare vacanță de vară. De aceea, a început să asocieze albinele cu multă muncă și timp furat, în care nu putea să se joace cu prietenii.
 
Lipsurile și nevoia de a aduna niște bani pentru mica sa afacere de atunci l-au făcut pe Mihai și pe soția lui să plece pentru doi ani în Florida, SUA. Acolo au văzut că apicultura poate fi mult mai simplă și eficientă. A revenit acasă cu noi idei, pe care le-a implementat.
În SUA am văzut cum se face apicultura performantă. Apicultorii de acolo prestează servicii de polenizare, acesta fiind și rolul de bază al albinelor. Mierea ei o vând mai ieftin, ca pe un produs adițional. La noi, este invers. Apicultorul se întreține din miere și este nevoit să o vândă cât mai scump. Ar trebui un program de informare a agricultorilor despre importanța polenizării, povestește bărbatul.
 
Apicultura a fost cea care i-a adus întreaga familie acasă, mai întâi părinții, apoi și surorile, ca toți să îngrijească de albine. În prezent, lucrează toți în cadrul aceleiași afaceri de familie.
Pe locul unde avem acum stupina, era o gunoiște neautorizată la intrare în sat, unde localnicii obișnuiau să lase tot ce nu le trebuie. Eu însă am văzut un potențial aici. Am cumpărat acest teritoriu. L-am curățat. Am plantat peste 30 de mii de arbori și am readus la viață această zonă. Iar acum, când privesc în jur, îmi dau seama cât de multe putem face și schimba spre bine, doar trebuie puțin mai multă implicare.
 
Acum 4 ani, am început să cresc la modul profesionist regine. Pentru fiecare regină se eliberează un pașaport în care completăm informații despre număr, matriculă, data, luna, anul nașterii, pentru ca apicultorul să cunoască.
 
Rolul nostru este să dezvoltăm acest sector, să-l ducem la un alt nivel și să nu mai lăsăm acest domeniu să îmbătrânească. Sectorul, la noi, este foarte îmbătrânit, susține Mihai Bozianu.
 
Sursa: Moldova ORG
 
loading ...