LIVADĂ MODERNĂ CU MATERIAL SĂDITOR PERFORMANT ȘI SISTEME ANTI-ÎNGHEȚ LA BRICENI

20 mar 2023
Săptămâna a început productiv în gospodăria Viorix-Agro SRL din raionul Briceni. Materialul săditor de măr, soiurile Gala și Golden au ajuns de la pepiniera din Olanda și fermierii au început plantarea celor 9 hectare de livadă.

Este vorba de material săditor obținut pe portaltoi Geneva. Și anume Geneva 41 și Geneva 11, pomi de tip „Knip-baum” de doi ani pe care agricultorul,Viorel Orlovschi, i-a testat deja și, fiind mulțumit de rezultate, intenționează să mărească suprafața de plantare. Despre vizita fermierului în Olanda și prima experiență cu acest tip de portaltoi, puteți citi în materialele anterioare, publicate de AGROMEDIA.



În pofida vremurilor grele pe care le trăim: criză, război, împreună cu tata, am decis să mergem mai departe și să muncim. Sperăm că până intră livada pe rod deplin se vor termina și probleme.

Am început plantarea mai devreme întrucât condițiile climaterice din acest an ne permit. Pentru acest tip de pomi este un avantaj plantarea timpurie, astfel vom avea roadă chiar din primul an. Solul este bine pregătit. Noi am început lucrările încă în toamnă, când am pus pilonii și am săpat canalele pe care acum doar le împrospătăm.

Umiditate în sol este, dar noi oricum vom instala din start și sistemul de irigare prin picurare. De asemenea, ne dorim pentru o parte din suprafața plantată primăvara aceasta să instalăm și sistemul anti-îngheț prin irigare. Este pentru prima dată când îl vom testa.

Imediat după plantare, instalăm sistemul antigrindină, ne protejăm chiar din primul an împotriva intemperiilor. Pentru un start mai bun, înainte de plantare punem pomii pentru 24-30 de ore în apă, a povestit Viorel Orlovschi pentru AGROMEDIA.



În primul an de plantare, potrivit fermierului, livada ar trebui să dea o roadă de aproximativ 5-6 tone la hectar. În anul doi, recolta planificată este de 15-20 de tone la hectar. Iar în anul trei, livada intră deja pe rod deplin cu 30-35 de tone la hectar.

Citește și: A INSTALAT SISTEME ANTI-ÎNGHEȚ PENTRU TOATE CELE 75 DE HA DE LIVADĂ

La capitolul realizarea producției, agricultorul spune că, cu aceste soiuri de mere este mai simplu. Le pregătește pentru export în țările arabe și Europa.



Fermierul planifică în 2 săptămâni să finalizeze procesul de planatre a celor 9 hectare de livadă. Pentru că livezile moderne necesită investiții financiare mari, Viorel Orlovschi spune că va aplica pentru a obține subvenții de la AIPA.
 
loading ...