ISTORIA DE SUCCES A LUI ADRIAN CAVCALIUC: Cum a reușit să cucerească piața UE cu fructe moldovenești

29 nov 2023
Adrian Cavcaliuc este exemplul de agricultor care a reușit să dezvolte o afacere de succes acasă, iar acum este pregătit să o extindă. Tânărul a inițiat un business în agricultură recent, în anul 2018, a înființat livezi de vișin, măr și cireș pe o suprafață de 55 de hectare, în raionul Șoldănești. De asemenea, a construit un depozit frigorific cu capacitatea de 1.700 de tone pentru păstrarea fructelor, care urmează a fi exportate în UE: România, Suedia, Olanda.
 
Piața europeană este una foarte importantă pentru producția agricolă din R. Moldova, care se dezvoltă mult în ultimul timp. Pe piața UE, suntem deja cunoscuți ca furnizori de produse calitative.
 
În gospodăria noastră, la sezon, avem la lucru în jur de 100 de oameni. În ultima perioadă, am simțit și sprijinul din partea statului. Sunt multe fonduri europene, care pot fi accesate de către agricultori.
 
Noi am reușit să achiziționăm sistem combinat de răcire cu apă și sortare optică a cireșelor prin ODA și cu suportul OPTIM. În 2017, am construit depozitul frigorific, ne-a costat în jur de 20 de milioane de lei. Ulterior, am beneficiar de subvenții din partea statului de 5,8 milioane de lei, povestește tânărul.
 
Adrian are planuri mari de viitor. Își propune să mărească depozitul, sala de sortare, să mai cumpere linii de sortare pentru fructe și să fie cunoscuți pe piața UE ca producători și exportatori de fructe.
 
Principiul nostru de bază este să livrăm produse de calitate, corespunzător cerințelor cumpărătorilor. Producția trebuie să fie la cel mai înalt nivel până la fundul lăzii, nu doar deasupra.
 
În prezent, eu zic că și în Republica Moldova putem munci și ajunge la un venit echivalent cu cel obținut de cei ce muncesc în Europa. Deja se discută despre mărirea cotelor de export pentru produsele agricole moldovenești. Acesta este un pas foarte important pentru dezvoltarea sectorului. Trebuie să ne orientăm spre producții bune, doar atunci autoritățile ne vor putea ajuta. De ce un fermier poate avea fructe de calitate și ieși cu el la export, iar alții 3 nu pot? De ce pe primul în costă producția unui kg de mere 3 lei, iar pe celălalt – 1 leu? Pentru că nu investește în îngrășăminte, tratări și alte lucrări importante. Trebuie să renunțăm la stereotipuri și să muncim. Nicăieri nu e mai bine ca acasă, susține Adrian Cavcaliuc.
 
Adrian Cavcaliuc este primul fermier din R. Moldova care a instalat în gospodăria sa un sistem combinat de hydrocooling pentru răcirea cu apă și sortarea optică a cireșelor. Antreprenorul mai deține un bazin propriu de acumulare a apei, utilizat pentru a iriga întreaga livadă. Acest lucru îi permite să satisfacă orice cerere din UE, inclusiv la nivel de ambalare a produsului.
 
În prezent, Republica Moldova are mai mult de patru mii de hectare plantate cu cireși, iar suprafețele ocupate de livezi intensive sunt în creștere. În următorii ani, plantațiile intensive vor contribui la creșterea exponențială a producției de cireșe din Moldova, care în prezent ajunge la aproximativ 15 mii de tone pe an, țara noastră fiind în top 20 exportatori mondiali de cireșe.
loading ...