ANDREI JOSAN: „Digitalizarea afacerii și agricultura conservativă sunt practicile spre care ne orientăm”

09 feb 2023
Andrei Josan este specialist în agricultură cu 35 de ani de experiență, în prezent – agronom șef în cadrul companiei Verum Group, care administrează 10 mii de hectare în raionul Florești. Are în asolament culturi ca porumb, grâu, floarea soarelui, sorg și rapiță. Planifică în anii următori să crească suprafața cultivată cu rapiță, este o cultură cu perspective bune, spune specialistul.

În toamnă, au fost semănate 500 de hectare de rapiță, planificăm la anul să mărim suprafața până la 2-2,5 mii de hectare. Este o cultură interesantă, care merită atenție. Este și profitabilă, și un premergător bun atât pentru culturile de toamnă, cât și pentru cele de primăvară, eliberează solul devreme, menționeză Andrei Josan.

În prezent, compania este în proces de achiziționare a produselor fitosanitare pentru începerea lucrărilor de primăvară și de pregătire a tehnicii agricole. În timpul apropiat, vor începe primele lucrări în câmp.

Pentru orice cultură, factorii importanți sunt: pregătirea corespunzătoare a terenului, desimea optimă, hrana și umiditatea. Am testat hibrizii ce-i vom semăna pe fâșii mai mici, acum suntem siguri că sunt productivi și rezistenți condițiilor din zona în care ne aflăm. Imediat ce vom avea condiții favorabile, vom începe administrarea îngrășămintelor la grâu.



Întrucât grupul deține terenuri agricole în mai multe localități, digitalizarea întreprinderii prin sistemul SAS by Crowise permite o mai bună organizare a muncii și facilitarea acesteia. Informațiile rezumative, obținute de pe teren cu ajutorul platformei, conțin o arhivă de imagini satelitare timp de 10 ani, vremea, precipitațiile, umiditatea solului, operațiunile agricole, cantitatea de substanțe chimice, îngrășămintele aplicate și multe altele.
 
De pe orice gadget, specialiștii noștri duc o evidență strictă a terenurilor. Avem posibilitatea de a monitoriza lucrările din câmp direct de pe telefon. Datorită acestui sistem, putem monitoriza starea culturilor, vedea în timp real toate câmpurile. Asta ne ajută să planifica mai eficient ce și unde seamănăm, putem chiar efectua previziunea randamentului recoltelor.

Imaginile din satelit sunt disponibile în patru versiuni. Acest lucru face posibilă determinarea zonelor de dezvoltare neuniformă a plantelor, studierea influenței reliefului asupra dezvoltării culturilor în câmp sau în anumite părți ale acestuia și, de asemenea, verificarea corectitudinii trasării conturului câmpului.

De asemenea, monitorizăm tehnica agricolă, unde se află, ce lucrări efectuează, consumul de combustibil. Este o platformă foarte utilă în lucrul nostru, menționează Andrei Josan.



De asemenea, specialistul ne-a mărturisit că are drept scop trecerea treptată la agricultura conservativă, înlocuirea lucrărilor traniționale cu cele de conservare a apei în sol. Este o decizie inevitabilă, în contextul schimbărilor climatice, care ne impun să schimbăm și deciziile pe care le luăm în agricultură, spune agronomul.

Dacă, în practica anilor precedenți, raportul anilor secetoși era de 1:4, în comparație cu cei în care aveam precipitații suficiente, în ultimul timp, acesta s-a redus la 1:1. Astfel, suntem nevoiți să întreprindem măsuri.
Tindem să ne concentrăm pe lucrări de conservare a apei în sol, în timp, având drept scop să trecem la agricultura conservativă, cu zero acținuni de prelucrare a solului. Mai ales că agricultura tradițioală este foarte costisitoare în prezent, sunt necesare multe lucrări și cantități mari de îngrășăminte. De asemenea, încercăm să identificăm hibrizi noi, rezistenți la secetă și adaptați condițiilor regiunii unde lucrăm
, povestește Andrei Josan.
loading ...