ANDREI DÎNGA, DESPRE NO-TILL, ASOLAMENT ȘI AGRICULTURA ÎN CONDIȚII DE SECETĂ

13 feb 2024
Andrei Dînga este fondatorul SRL Ecoaliment PRIM din orașul Ștefan Vodă. A început afacerea în 2012, împreună cu fratele Vasile, după mulți ani de muncă în Marea Britanie. Lucrează peste o mie de hectare de teren pe care cultivă culturi de câmp.
 
Când am mers în vizită la dl Andrei Dînga, eram interesați de tehnologiile moderne pe care le utilizează în procesele agricole. Dar am descoperit marea pasiune a fermierului pentru agricultura conservativă și am decis că trebuie să vă povestim despre profesionalismul care-i permite să facă performanță chiar și în condiții climatice de secete severe.
 
Asolamentul. Este primul criteriu important despre care vorbește agricultorul. În gospodăria Ecoaliment PRIM asolamentul este unul bogat și „se bucură” multă atenție. Fermierul cultivă grâu, rapiță, porumb, mazăre, orz, floarea-soarelui. În acest an, va semăna și culturi intercalate pentru a menține solul acoperit pe tot parcursul anului.
 

Am început cu tehnologia clasică, după 3 ani am trecut treptat la agricultura conservativă. Învățând aceste procese agro-tehnologice, am ajuns la concluzia că trebuie să trecem total la No-till. Schimbările climatice, în special, în zona de Sud precipitațiile sunt din ce în ce mai puține. Avem ani cu precipitații sub 200-300mm – condiții foarte complicate pentru a obține roade în sistemul clasic.
 
Am investit în tehnică de ultimă generație, toate semănătorile sunt pe No-till. De asemenea, am trecut la sistemul de fertilizanți lichizi. Nu mai lucrăm cu fertilizare granulată fiindcă, în lipsa apei, preparatele nu se dizolvă. Este o metodă eficientă, am văzut rezultatele în câmp.
 
Tehnologia No-till presupune studiu continuu, tehnică agricolă specializată, cercetare și schimb de experiență, iar rezultatele se văd în timp, nu vin imediat, mai spune agricultorul. Iar pentru a fi sigur că face totul ca la carte, Andrei a făcut și un masterat în acest domeniu.
 
Credem cu certitudine că aceasta este tehnologia viitorului, care ne va asigura roade stabile în condiții de umiditate insuficientă. În plus, noi creștem calitatea solului. Dăm biotei posibilitatea să se dezvolte.
 
Da, este mai complicat, trebuie să fii la curent cu studiile în domeniu, să fii aproape de cercetători. Noi colaborăm cu dl Mihail Rurac, doctor în agricultură, specialist în agricultura conservativă. Este un domeniu în care înveți toată viața.
 
Recent, compania s-a înregistrat în cadrul unui program de sechestrare a carbonului. Câmpurile sunt monitorizate minuțios, iar la final de an, pentru înmagazinarea carbonului în sol primesc bani.
 
Cel mai important este faptul că noi păstrăm solurile pentru generațiile viitoare, susține Andrei Dînga.
 
Pe lângă secetele severe, o altă problemă cu care se confruntă în ultimii ani fermierii din zona de Sud a R. Moldova este Diabrotica. Este un dăunător al porumbului, care apare în faze avansate de dezvoltare, când este imposibilă intrarea în câmp cu tractorul și stropitoarea obișnuită. Diabrotica creează probleme și daune semnificative, distrugând știuletele porumbului. Andrei a găsit soluția: a apelat la serviciile de pulverizare cu drone.
 
Următoarea etapă la care vom trece este achiziționarea dronelor de precizie foarte înaltă. Le vom utiliza pentru tratamente la porumb, floarea-soarelui, rapiță în faze avansate de dezvoltare.
 
Despre tehnologiile de precizie pe care le utilizează fermierul, vedeți acest material: FRAȚII DÎNGA: Tehnologiile și agricultura de precizie sunt viitorul.
 
loading ...