ANA SÂTNIC: Deșeurile de la bucătăria restaurantului sunt transformate în compost pentru legumele pe care le cumpărăm

08 nov 2023
Ana Sâtnic administrează de 7 ani un restaurant din Chișinău, care încearcă să aibă impact minim asupra mediului și să-și educe clienții în aceeași direcție. Colaborează cu producătorii locali, cu companiile de reciclare a deșeurilor. Resturile alimentare nu se aruncă, dar sunt transformate în îngrășământ natural.
 
Deja de mai mult de 4 ani colectăm materia organică, care apoi pleacă la un producător, fermier local, pentru a fi transformată în compost. Apoi noi procurăm legumele, deci facem întreg circuitul.
 
Sortăm deșeurile pe care, ulterior, o companie locală le preia. Pentru reducerea deșeurilor de sticlă și plastic, noi servim apă gratuită, asta o facem practic de la deschiderea noastră. Pentru a încuraja oaspeții, bucatele care le iau în cana proprie sau punga proprie, noi le oferim reducere. Oferim diferite opțiuni vegane, vegetariene, lucrăm cu producători locali pentru a reduce amprenta de carbon, pentru a reduce drumul de la plantație la farfurie.
 
În zilele de azi, noi știm că nu putem să ne orientăm doar spre profit. Cel mai important este să conștientizezi, de fapt, că trebuie să-ți întorci fața și atenția spre sustenabilitate.
 
Motivul pentru care eu am adoptat politica sau filosofia sustenabilității a fost situația în care ne aflăm noi acum, în ce situație ecologică se află toată lumea, întreaga noastră planetă, afirmă Ana Sîtnic.
 
Afacerile care consumă mai puține resurse naturale protejează rezervele planetei, astfel ca următoarele generații să aibă o viață confortabilă.
 
În această perioadă, se desfășoară campania „Săptămânile Diplomației UE pentru Climă și Energia Verde”. Organizații internaționale de mediu și doar își unesc forțele pentru a sensibiliza și a determina populația UE să acționeze conștient.

Sursa foto: Point.md
loading ...