CUM PĂSTRĂM STRUGURII ÎN CAMERELE FRIGORIFICE. Opinia expertului Andrei Cumpanici

26 aug 2021
Condițiile climatice din anul trecut au determinat producătorii de struguri de masă să fie mai precauți la respectarea condițiilor de păstrare a recoltei în camerele frigorifice. AGROMEDIA a discutat la acest subiect cu dl Andrei Cumpanici, Specialist siguranța alimentelor și post-recoltă, APM USAID în Republica Moldova.

AGROMEDIA: - Dle Cumpanici, am intrat în perioada de recoltare a strugurilor timpurii de masă. Care sunt cele mai utile sfaturi pentru a păstra recolta în camerele frigorifice fără a o supune vreunui risc?

Andrei Cumpanici: - Păstrarea strugurilor în camerele frigorifice include  mai mulți factori. Vorbim despre strugurii care au pretabilitate la păstrare și cel mai cunoscui soi este Moldova. Etapa de recoltare este foarte importantă, pentru ca acest soi să fie păstrat o perioadă îndelungată în condiții de atmosferă normală, dar controlată. Și aici ne referim la umiditate și temperatură. Pentru a păstra strugurii de masă în condiții de frigider fără o sulfitare a acestora este imposibil.

-    Ce presupune această procedură?

-    Sulfitarea înseamnă tratarea cu dioxid de sulf (SO2). Noi fie că îl dozăm în formă lichidă, fie că îl ardem și rezultatul arderii se elimină în spațiul frigorific. Anhidrida sulfuroasă inhibă progresarea putregaiului cenușiu de pe suprafața ciorchinilor dezvoltată în mod latent și natural în câmp. Plus alte mucegaiuri care pot fi prezente și se pot manifesta atunci când condițiile permit.

-    Care sunt factorii de care trebuie să ținem cont?

-    Să monitorizăm recolta și să nu uităm de conținutul de substanțe uscate sau zahăr, ca acestea să fie maxim specifice soiului. Cu cât concentrația de zahăr sau cea de substanțe uscate exprimate în zahăr este mai înaltă, cu atât temperatura de păstrare poate fi cu minus: -1 grad Celsius sau chiar -1, 5 grade. Umiditatea relativă a aerului trebuie să fie de 90-95% și este important ca ea să fie menținută pe toată perioada de păstrare. Dacă ne uităm la compoziția chimică a strugurelui, el conține zahăr și apă, și odată ce nu păstrăm umiditatea relativă a aerului, va fi o cedare a umidității din ciorchin sau boabe și ele vor fi ridate, își vor pierde frăgezimea și aspectul comercial nu va fi cel solicitat de cumpărător. Strugurii trebuie recoltați la timp, nu atunci când sunt deja supramaturați, iar perioada de umplere a unei camere frigorifice trebuie să dureze până la trei zile.

-    Când efectuăm sulfitarea?

-    Prima sulfitare urmează a fi efectuată la trei zile de la primul strugure depozitat în frigider și la o temperatură de 0 grade. Următoarele sulfitări vor fi realizate după 7 sau 10 zile, în funcție de cultura producerii. La fel de importantă este și igiena procesului de păstrare. Nu trebuie să intrăm în camerele frigorifice dacă nu avem nevoie. Sunt mai multe modalități de sulfitare, fie că avem o ardere directă a sulfului, fie că folosim generatoare de SO2, care conțin metabisulfit de sodiu, un aditiv alimentar. Generatoarele asigură o durată de 60 sau 90 de zile și ele vor fi selectate în funcție de scopul păstrării.

-    Deci, factorii de bază sunt...

-    ... perioada de recoltare, sulfitarea, temperatura, umiditatea, parametrii fizico-chimici ai produsului.

 -    Unde greșesc cel mai des producătorii de struguri?

-    Cel mai des greșesc la modalitățile de recoltare și păstrarea strugurilor în lăzile de depozitare. Uneori acestea sunt prea pline și boabele ies în exteriorul lădițelor, și astfel se strivesc și crează condiții pentru dezvoltarea mucegaiului în depozite.

Vă mulțumim.

 
loading ...