MOLDOVA VA BENEFICIA DE 25 DE MILIOANE DE DOLARI PENTRU DEZVOLTAREA SECTORULUI ZOOTEHNIC

18 jan 2023
 
Situația din învățământul superior medical veterinar a fost subiectul discutat în cadrul întrevederii ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea cu rectorul Universității Tehnice a Moldovei Viorel Bostan și cadrele didactice de la facultatea Medicină Veterinară. 

În cadrul întrevederii, a fost atrasă atenția asupra necesității dezvoltării programelor de studii, bazei tehnico-materiale, îmbunătățirii condițiilor de studii și de trai a studenților.

În domeniul cercetării vom identifica soluții de motivare a cercetătorilor la elaborarea articolelor științifice. Vom investi și în ferma didactică, unde sunt peste 30 de capete de bovine. Ne propunem să mărim efectivul de animale cu alte două rase. Vom pregăti un laborator radiologic și vom revizui proiectul Clinicii Veterinare care va contribui la demararea procesului de acreditare internațională, a menționat rectorul UTM, precizând că toate resursele ajunse la facultate vor fi valorificate rațional.Cadrele didactice au expus doleanțele și problemele cu care se confruntă în activitatea profesională. Astfel, au menționat că își doresc ca în cadrul facultății să fie dezvoltată infrastructura de cercetare și să fie majorată finanțarea activităților științifice.

Agricultura nu poate exista fără sectorul zootehnic, de aceea vom pune accent pe știință. Facultatea are mari perspective de dezvoltare. Este necesar ca membrii facultății să fie implicați în proiecte naționale și internaționale, pentru că agricultura are nevoie de abordarea științifică a subiectelor, a comunicat ministrul.

De asemenea, au fost vizitate sălile de curs, laboratoarele de instruire și cercetare și ferma didactică, pentru a înțelege necesitățile facultății și acțiunile ce trebuie inițiate pentru a răspunde exigențelor din domeniu.În țara noastră va fi implementat un program cu suportul Băncii Mondiale, în scopul dezvoltării sectorului zootehnic, în valoare de 25 milioane dolari SUA. Printre beneficiari vor fi instituțiile de învățământ și cercetare.

De asemenea, în prezent, suntem în proces de modificare a Regulamentului de subvenționare și vom spori accesul fermelor didactice din cadrul acestor instituții la sprijinul financiar din partea statului, a anunțat Vladimir Bolea.
loading ...