CÂȚI BANI VOR „CREȘTE” ÎN LIVEZI? Horticultorii din Hîncești informați despre fondurile oferite de proiectul „Livada Moldovei”
19 jan 2022
Circa 40 de horticultori, agenți economici, companii de finanțare și asigurare din raionul Hîncești au participat azi la seminarul „Posibilități de finanțare și asigurare a riscurilor în agricultură”, organizat de Direcția Agricultură și Alimentație a Consiliului raional. În cadrul evenimentului ai au fost informați despre avantajele accesării fondurilor disponibile în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”.
Așadar, pot fi depuse proiecte investiționale pentru toate activitățile agricole, cu excepția cultivării cerealelor și zootehniei. Sunt eligibile pentru a fi creditate și întreprinderile din domeniile conexe horticulturii cum ar fi: producătorii de ambalaje, tipografiile, procesatorii de produse horticole, transportatorii etc.
Potrivit informațiilor, se atestă o creștere semnificativă a numărului de credite solicitate. În anul 2021, în pofida situației pandemice s-au oferit credite în valoare de 16,6 milioane euro. În cadrul Proiectului „Livada Moldovei” au fost alocate, până la acest moment, împrumuturi în valoare de 63,5 milioane euro pentru realizarea a 320 proiecte investiționale. Rata valorificării fondurilor Băncii Europene de Investiții este în creștere, comparativ cu anul trecut.
Credite de până la 5 milioane euro
Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5 000 euro și pot fi accesate credite de până la 5 milioane euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani, cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este una competitivă, de 2,8 – 4,6% pentru credite în euro și de aproximativ 6,5- 9% pentru creditele în lei. De asemenea, sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA „Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.
În cadrul Proiectului „Livada Moldovei”, Guvernul Republicii Moldova investește în reabilitarea sectorului horticol 120 milioane euro, împrumut acordat de Banca Europeană de Investiţii. Proiectul este implementat de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
AGROMEDIA menționează că raionul Hîncești deține cea mai mare suprafață agricolă din R. Moldova – circa 70 000 hectare.