49 de întreprinderi, organizații și autorități publice locale au aprobat și semnat memorandumul de constituire a clusterului. De asemenea au fost alese organele de conducere și organizația care va gestiona clusterul.
Perspectivele dezvoltării turismului sunt foarte frumoase deoarece suntem atâția oameni cărora ne bate inima pentru regiunea Cahul, care au muncit pentru dezvoltarea turismului pe parcursul anilor, în raionul Cahul. Oameni care au descoperit în fiecare localitate, în fiecare casă țărănească, la fiecare gospodină, ce are mai scump, mai valoros de a prezenta oaspeților localităților noastre, oaspeților regiunii noastre. Astăzi, cu instituirea clusterului turistic VIA Cahul, se începe o nouă perioadă pentru turism în regiune. Sunt sigură că unindu-ne eforturile toți, cei de aici din Cahul, partenerii noștri din România, din Chișinău, vom face din regiunea Cahul o perlă a turismului național și internațional, a declarat Silvia Știrbeț, primar de Văleni, raionul Cahul.
Din clusterul turistic VIA Cahul fac parte prestatorii de servicii turistice din regiunea Cahul, organizații nonguvernamentale care promovează turismul și cultura în regiune, dar și organizații din țară și de peste hotare cum ar fi Universitatea Dunărea de Jos din Galați și asociația Clustero, un conglomerat de clustere din România.
E important că oamenii să discute. Sper că colaborarea dintre membri o să sporească anume partea de discuții și de schimb de idei. Noi mereu am observat că sunt idei bune care fie nu sunt preluate sau erau idei paralele care erau dezvoltare de oameni din diferite locuri, a menționat Dmitrii Moruz, membru al clusterului.
În cadrul ședinței de constituire, au fost stabilite și planurile de viitor pentru activitatea clusterului, inclusiv afilierea la clustere de profil internaționale, dar și atragerea de granturi pentru dezvoltarea pensiunilor și traseelor turistice locale.
Pe moldoveni să-i strângi e mai dificil, iar Uniunea Europeana vrea asociație, vrea să ne vadă uniți, serioși, să nu tragem fiecare la dansul, dar să avem un țel comun. Pe viitor, clusterul înseamnă și alte granturi, e o oportunitate foarte bună și suntem norocoși că facem parte din regiunea de Sud, Cahul, a declarat Dumitru Zaporojan, meșter popular, membru al clusterului nou format.
Crearea clusterului turistic VIA Cahul este o acțiune din cadrul proiectului EU4Cahul, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. Acțiunea prevede ca în raioanele Cahul și Ungheni să fie formate 4 clustere care ar consolida eforturile de dezvoltare a unor segmente specifice a economiei. La Cahul, a fost creat și clusterul crescătorilor de ovine „Baciul sudului”.
Suntem siguri că o dată creat, toate inițiativele noastre vor aduce noi locuri de muncă, vor impulsiona dezvoltarea afacerilor, vor aduce mulți turiști și va face ca această zonă frumoasă să fie cunoscută nu doar în Moldova, dar și peste hotarele ei, a spus Simion Berzoi, expert în dezvoltare economică, reprezentant al programului.
Pe parcursul anul 2022, programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, va susține dezvoltarea clusterelor din regiunea Cahul și Ungheni, prin oferirea uni suport financiar nerambursabil în valoare de circa 100 mii euro per cluster.
Sursa: ZIUADEAZI.md