TRICHOGRAMMA, SOLUȚIA ECOLOGICĂ ÎN LUPTA CU DĂUNĂTORII, TESTATĂ ȘI ÎN MOLDOVA

03 jan 2024
Trichogramma Evanescens westw. este o insectă entomofagă care parazitează ouăle de insecte, pupele de gândaci și fluturi, puparii de muște și coconii dăunătorilor care afectează plantele de cultură. Dintr-un ou depus de Trichogramma, câteva sute de embrioni se dezvoltă într-o larvă dăunătoare.
 

Trichogramma, testată pe câmpurile din R. Moldova

Vitalie Sacară, împreună cu un grup de cercetători, sub îndrumarea doctorului în științe biologice, Răileanu Natalia, a testat deja producerea Trichogrammei în laborator și eficiența ei în câmp. Rezultatul s-a dovedit a fi unul pe potriva așteptărilor.
 
Trichogramma poate fi aplicată în câmp prin diferite metode: manual sau cu ajutorul dronelor. Dronele zboară cu viteză redusă, la înălțime joasă, aproape de cultură și asta permite o aplicare mai exactă. Norma la 1 hectar este de doar 0,5 kg de Trichogramma, deci, aplicarea cu exactitate este importantă, povestește Vitalie Sacară.
 
Studiile internaționale arată că Eficiența tehnică a acestui entomofag ajunge la 82%. Trichogramma distruge 215 specii de insecte dăunătoare. Pentru un efect maxim pe sezon, sunt necesare până la 3 proceduri de aplicare a Trichogramma: la începutul sezonului când apar dăunători, la vârful producției de ouă și după 2-3 săptămâni pentru a menține populația.


 
În cadrul unui proiect cu UNDP, am efectuat testarea eficienței acestei metode de luptă împotriva dăunătorilor. Am creat un dispozitiv special pentru a face posibilă aplicarea cu drona. Producătorul agricol pe câmpurile căruia am aplicat Trichogramma a rămas mulțumit de eficiența acesteia. Din spusele lui, rezultatul este chiar mai bun decât din câmpurile unde s-a aplicat protecție cu ajutorul preparatelor chimice scumpe.
 
Sunt 2 ani de când testăm Trichogramma la noi în țară. Deocamdată, ne-am axat pe cultura porumbului. Dar, în alte țări, se utilizează și la legume: la varză, la tomate în sistem protejat.
 
Noi producem singuri Trichogramma, avem contracte și cu producătorii mari ucraineni și ne dorim să promovăm această practică mai mult în țara noastră. Dar este nevoie de susținere financiară și informare: de la donatori, din partea statului.
 
Este o metodă și eficientă, și mai puțin costisitore, și ecologică de luptă cu dăunătorii. De exemplu, în Uzbekistan, statul dă Trichogramma gratuit producătorilor agricoli, doar să o utilizeze. În Ucraina, este utilizată pe zeci de mii de hectare și dă rezultate mult mai bune decât produsele fitosanitare chimice, povestește specialistul.
 

Cu doar 10 EURO/hectar lupți cu dăunătorii din lanul de porumb

Mai sunt și alți entomofagi la fel de eficienți. Dacă Trichogramma distruge ouăle dăunătorilor, dar sunt și din cei care luptă cu dăunătorii maturi deja. Respectiv, metoda poate fi utilizată în diferite perioade de dezvoltare ale insectelor dăunătoare.


 
Evident, pentru un rezultat cât mai bun, este necesară respectarea tehnologiei și a timpului corect de aplicare. E nevoie de monitorizare a dezvoltării dăunătorilor, a zborului. Pentru asta e nevoie de capcane inteligente, mai spune Vitalie Sacară.  
 
Pe piața locală, Trichogramma este o soluție ecologică ieftină, mult mai ieftină decât în țările unde este utilizată pe larg. Aproximativ, costurile ajung la 10 EURO per hectar cu lucrul de aplicare inclus. În mediu, recomandăm 2 aplicări, dacă vorbim despre porumb.
 
În timpul unei aplicări, noi utilizăm ouă de Trichogramma aflate în diferite perioade de dezvoltare. Durata de viață este scurtă: 1-2 săptămâni, respectiv, asigurăm un termen de activitate mai mare. Pentru că sunt foarte mici și se aplică în cantități mici, le amestecăm cu făină de griș, susține Vitalie Sacară.
 
Spectrul de dăunători pe care îi putem combate cu ajutorul Trichogrammei este destul de vast. Potrivit studiilor efectuate pe teritoriul R. Moldova. În cultura de porumb, aceasta a fost eficientă în capturarea de: buha gama, buha fructificaţiilor, buha semănăturilor, buha verzei, buha exclamatoare, complexul de moli, păduchii plantelor și tripșii. Preferatele gazde naturale ale Trichogrammei la cultura de porumb sunt sfredelitorul porumbului şi buha fructificaţiilor. Omizile de sfredelitorul porumbului şi buhe aduc daune foarte serioase ştiuleţilor şi mătasei de porumb, ceea ce se răsfrânge semnificativ asupra roadei.
loading ...