ȘI-A CONSTRUIT PROPRIA FERMĂ DE IEPURI CU SUPORTUL UNUI PROIECT UE

21 aug 2023
Și-a realizat visul și inspiră și alți tineri antreprenori să nu renunțe niciodată la visele lor. Dizabilitatea nu a fost un impediment pentru a-și dezvolta propria afacere și a contribui la dezvoltarea comunității locale. Este povestea lui Andrei Jileascov din satul Ciobalaccia, Cantemir, care și-a construit propria mini fermă de iepuri, oferindu-le hrană de calitate, produsă chiar de el.
 
Îmi plac foarte mult animalele și am decis să cresc iepuri. Pentru prima dată, iepuri am avut la vârsta de 9 ani. Dar am luat această ocupație în serios în anul 2019. În prezent, am 40 de cuști. Cu ajutorul proiectului UE „Abilitarea economică și integrarea socio-profesioinală a tinerilor NEET cu dizabilități”, am mai construit 3 cuști cu câte 4 secții. Datorită acestui ajutor, o să-mi pot majora veniturile, povestește tânărul.


 
Citește și: CULTIVĂ JUNEBERYY ȘI LONICERA

Despre proiect, Andrei a aflat încă în anul 2021, la o întâlnire a tinerilor cu dezabilități.
 
Dacă se oferă o astfel de posibilitate, am zis, de ce nu? Am apelat la proiect. Timp de jumătate de an, am participat la mai multe conferințe unde am învățat cum se face corect un proiect.
 
Cu banii câștigați, Andrei și-a construit cuști, a cumpărat un tocător și un granulator pentru a putea pregăti mâncarea pentru urecheații săi.
 
Cel mai greu în creșterea iepurilor este atunci când se îmbolnăvesc. Este foarte complicat să-i tratezi, aproape imposibil. Astfel, pentru a evita îmbolnăvirile, mă strădui să le fac curat zilnic, o dată în lună fac dezinfecția cuștilor.
 
Hrana o prepar din iarba pe care o cosesc și o usuc singur. Apoi, o trec prin tocător, o amestec cu cereale și fac granule. Ca granulele să fie mai calitative și să asigure o hrană eficientă este indispensabil întâi tocătorul, susține Andrei.


 
Citește și: PRODUCE SINGUR SILOZ ȘI FÂNAJ

Tânărul se bucură de sprijinul familiei sale, dar de animale este responsabil doar el.
 
Noi la iepuri nu ne implicăm. Andrușa singur văruiește cuștile, singur mătură, singur le face injecții. Interesul și pasiunea pentru iepuri la fel sunt ale lui. A început să citească mult pe internet despre ei și câte 1-2 cuști, treptat i-a înmulțit. Complicat era la capitolul mâncare, trebuia să mergem în altă localitate pentru a face granule. Acum, după ce a participat la proiect și are propriul utilaj pentru pregătirea hranei, îi este mult mai ușor, susține mama antreprenorului, Alexandra Jileascov.
 
Tinerilor care au vise mari și își doresc să le realizeze, tânărul le spune să nu se dea bătuți, întotdeauna este o soluție, menționează Andrei Jelihovschi.
 

Citește și: RECOLTEAZĂ CÂTE 120 T/HA DE MORCOV
 
Proiectul UE „Abilitarea economică și integrarea socio-profesioinală a tinerilor NEET cu dizabilități” sporește integrarea socială și profesională a tinerilor NEET cu dizabilități prin dezvoltarea proiectelor generatoare de venit și implicarea autorităților locale și naționale.
loading ...