MIHAI CURJOS: Tânărul din Cahul care a deschis primul atelier de producere a foițelor din ceară din regiune

20 oct 2022
Curjos Mihai este un tânăr din Cahul, care anul acesta a avut curajul și și-a lansat propria afacere: SRL „Bee Pro”. Provenind dintr-o familie de apicultori, familia lui mai deține o prisacă în satul Larga Nouă și un magazin pentru apicultori în municipiul Cahul, Mihai  a ales să-și construiască afacere la fel în acest domeniu.
Compania sa gestionează un atelier de prelucrare a cerii de albine și are ca activitate de bază producerea foițelor din ceară pentru apicultura sistematizată.

Acesta este primul atelier din regiunea Cahul care oferă asemenea produse și servicii. Mihai a renunțat la cariera de inginer pentru a se dedica apiculturii.
Pentru a-și putea pune planurile în aplicare, Mihai Curjos a primit un grant în valoare de 23.677 euro în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”,
finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF. Cu banii din grant și contribuția proprie, tânărul a achiziționat mai multe utilaje necesare în procesarea cerii, de la materia primă până la ambalarea foițelor din ceară naturală.Aceste utilaje complexe permit utilizarea eficientă și durabilă a materiei-prime fără a lăsa reziduuri, iar puținele deșeuri care rămân de pe urma acestui proces sunt folosite ca îngrășăminte.

În luna februarie a acestui an, pe pagina de facebook a companiei, Mihai anunța:

Salutare prieteni! Venim cu vești bune, în magazinul nostru deja puteți găsi foițe din ceară de albine marca Bee Pro, foițele sunt de cea mai înaltă calitate obținute prin turnare.

Odată cu deschiderea atelierului lui Mihai Curjos, apicultorii de la Cahul nu mai sunt nevoiți să meargă în alte localități pentru a cumpăra foițe din ceară. Astfel, a fost facilitat accesul apicultorilor din partea de sud a țării la serviciile de prelucrare a cerii.
În atelierul lui Mihai Curjos se mai produc lumânări decorative de diferite forme și dimensiuni. Din februarie 2022, întreprinderea sa a creat trei locuri de muncă, a procesat aproximativ 7 tone de ceară, iar în viitor este planificată extinderea activității.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Sursa: UNDP Moldova
 
loading ...