EDVARD BULGAC: „Ne-am aprovizionat cu tehnica necesară pentru a pregăti solul și a cultiva legumele utilizând sistemul de irigare”

21 nov 2022
Edvard Bulgac este administratorul companiei SRL Faunus Prim, întemeiată în anul 2000, din regiunea Ungheni. Gospodăria agricolă prelucrează 700 ha de pământ, pe care cultivă grâu de toamnă, rapiță de toamnă, muștar, în primăvară - porumb și floarea-soarelui.

Prin anii 2000, toate câmpurile acestea, majoritatea erau în pârloage. Sistemul vechi era distrus, iar cel nou abia începea să se formeze. Pe parcursul anilor precedenți, și până în prezent încercăm, pe unde izbutim, pe unde nu, să facem față cerințelor și să ne putem onora obligațiunile față de proprietarii pământului, și față de stat, achitând impozite, și toate celelalte obligațiuni pe care le avem față de partenerii noștri de colaborare, povestește fermierul.

Datorită Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, Edvard Bulgac a obținut un grant în valoare de 30.000 mii de euro. Banii au fost investiți în procurarea echipajelor necesare în gospodărie. Aceste echipamente sporesc productivitatea și reprezintă un pas important pentru aplicarea tehnologiilor moderne în agricultură, mai spune bărbatul.

Anul precedent, ne-am lărgit activitatea, dezvoltând o ramură suplimentară în întreprinderea noastră – legumicultura. Datorită programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, ne-am aprovizionat cu tehnica necesară pentru a pregăti solul și a cultiva legumele utilizând sistemul de irigare. Sunt tehnologii ale agriculturii moderne, care sunt aplicate deja de mai mulți ani în țările europene. 

Am procurat freză, care ne permite să prelucrăm stratul de sol, pregătindu-l pentru semințele mici, mașină de irigat și mașină de balotat paiele.

În Republica Moldova, specialiștii din agricultură nu sunt departe de tehnologiile moderne, folosite în țările europene. Doar că sistemul lor a fost creat pe parcursul mai multor ani, pe când noi ne dezvoltăm în ultimii 20 de ani. Normal că posibilitățile noastre diferă mult de posibilitățile vecinilor noștri.

Pașii pe care i-am făcut ne-au demonstrat nouă și am încercat să demonstrăm și pentru partenerii noștri, pentru colegii noștri că suntem capabili și suntem școliți și pregătiți pentru o activitate normală, pentru tehnologiile moderne, noi care sunt practicate în toată lumea, susține Edvard Bulgac.
 


Edvard Bulgac este unul din cei 55 de antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni care a beneficiat de un grant în valoare de 30 de mii de euro, în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”.

Sursa: UNDP Moldova
 
loading ...