Ion Dulgheru din satul Todirești, raionul Ungheni gestionează o companie specializată în producerea batoanelor nutritive, paste din nuci cu miere și cremă cu fructe liofilizate. A început activitatea în R. Moldova, apoi s-a mutat în România, ca după 3 ani de experiență peste Prut să revină cu afacerea sa acasă.
Suntem producători de dulciuri, batoane nutritive cu fulgi de ovăz, fructe uscate, semințe și miere. Inițial, am început activitatea ca și producători de miere. Dar, pe parcurs, ne-am propus să ne axăm pe o nișă mai specializată a produselor ce conțin miere. Astfel, am ajuns să producem batoane nutritive, pastă din nuci cu miere și miere cremă cu fructe liofilizate, povestește Ion.
Citește și: RECOLTEAZĂ CÂTE 120 T/HA DE MORCOV
La început, producea batoanele manual, în condiții de casă, în bucătăria proprie. Apoi, a accesat un grant în România, s-a mutat acolo, unde a produs timp de trei ani batoane nutritive. Lucra în condiții puțin mai automatizate decât în bucătăria de acasă, dar, totuși, în proporții de 90% batoanele erau produse manual, susține tânărul.
După trei ani de vânzări în România, a apărut oportunitatea de a accesa un grant în Republica Moldova. Datorită acestuia, am putut să cumpărăm utilaje care ne-au permis să creștem capacitatea de producere. Investițiile pe care le-am efectuat cu banii câștigați ne permit să ridicăm calitatea și cantitatea produselor noastre, spune antreprenorul.
În 2021, Ion Dulgheru a obținut un grant în valoare de 30.000 euro prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, banii fiind direcționați spre achiziția unei linii de împachetare, malaxor de capacitate mare și camere frigorifice. Această investiție i-a permis să crească capacitatea de la 2000 de batoane pe lună la 2000 pe zi.
Citește și: ȘI-A CONSTRUIT PROPRIA FERMĂ DE IEPURI
Am început deja să facem primul export în România și pe viitor intenționăm să creștem cantitatea produselor, ajungând cu ele și în alte țări UE. Vreau să încurajez toți tinerii care-și doresc să deschidă o afacere, să aplice la astfel de programe pentru că sunt foarte importante la început de drum, menționează Ion Dulgheru.
Tânărul este unul din cei 75 de antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni, care au beneficiat de un grant în valoare de până la 30 de mii de euro în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF.