VĂLENI A OBȚINUT TITLUL DE „BEST TOURISM VILLAGES”, OFERIT DE ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A TURISMULUI

19 oct 2023
Satul Văleni din raionul Cahul a obținut titlul „Best Tourism Villages”. Satul Văleni a fost selectat din peste 260 de candidaturi din peste 60 de țări în cadrul celei de-a treia ediții a competiției cu același nume lansată de Organizaţia Mondială a Turismului. Concursul a avut loc la Samarkand, Uzbekistan.

Distincția reprezintă un premiu prestigios la nivel global care consacră turismul rural, Republica Moldova obținând acest titlu pentru prima dată. Distincția oferită de Organizaţia Mondială a Turismului recunoaște potențialul turistic al satului Văleni și al Rezervației Biosferei UNESCO „Lunca Prutului de Jos” și odată cu aceasta le plasează pe harta turistică la nivel global.

PNUD Moldova, împreună cu partenerii săi - UE, Elveția și Facilitatea Globală de Mediu - au susținut localitatea în dezvoltarea și consolidarea potențialui turistic, prin dezvoltarea agropensiunilor din Văleni, crearea clusterului turistic „VIA Cahul” și integrarea soluțiilor smart.
 
Satul Văleni din raionul Cahul este o destinaţie turistică impresionantă, autentic moldovenească. Aici activează mai multe case rurale „La Savetuca”, „La Boieru”, „Popasul La taifas”, „La bunica Clava”, „Bujorii de acasă”. Localnicii l-au numit „Sat de vacanță”.
 
În această localitate de la sudul Moldovei activează şi un târg. Toți cei care apreciază produsele naturale de grădină, direct de la prima sursă, pot găsi ceva pe placul lor: de la pește, legume și fructe, până la produse artizanale și specialităţi locale.
 
Turiștii vin la Văleni pentru a descoperi priveliștea Prutului de Jos. Lunca Prutului este poarta de intrare în Rezervația Deltei Dunării, fiind la intersecția a trei coridoare majore de migrație a păsărilor. Iar din 2018, Rezervaţia Biosferei „Prutul de Jos” este inclusă în rețeaua mondială a Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.

Rezervația Prutul de Jos are o suprafață totală de peste 14,7 mii de hectare și cuprinde nouă localități din raionul Cahul, inclusiv 824 de hectare de pădure. Aici viețuiesc nu mai puțin de 200 de specii de păsări, 40 de specii de mamifere și cresc peste 300 de tipuri de plante, multe dintre acestea fiind incluse în Cartea Roșie a Moldovei.
loading ...