Moara de vânt din satul Gaidar datează încă de la sfârșitul secolului XIX. Este un patrimoniu cultural, obiectiv turistic, astăzi funcțional, deschis pentru turiști.
În urma procesului de restaurare, au fost păstrate toate elementele de autenticitate și i-a fost redată splendoarea de altă dată. Unicitatea morii din Gaidar constă în faptul că o singură persoană poate dirija toate procesele din interior. Moara de vânt este construită în totalitate din lemn, inclusiv mecanismele care prelucrează cerealele.
Această moară datează din anul 1864. A fost adusă din Ucraina. A fost transportată pe bucăți și, la noi, doar asamblată. După restaurare, va fi funcțională încă 100 de ani. Sătenii se bucură să vadă moara aici. Este istorie, este simbolul satului nostru, povestește Fiodor Balcanî, locuitor al satului.
Moara a fost funcțională până în 2005. Obiectivul a fost selectat pentru a fi restaurat la un concurs anunțat de Programul UE „Măsuri de promovare a încrederii”.
Datorită proiectului, are loc restaurarea completă a morii de vânt. Avem oameni buni, nu au stricat moara, nu i-au dat foc, n-au furat, totul este la locul său. Ne dorim ca moara să lucreze în continuare deoarece noi am moștenit-o de la strămoșii noștri și vrem să-i păstrăm funcționalitatea.
Planificăm să amenajăm teritoriul în formă de potcoavă. Vom avea aici casa morarului, un cuptor unde vom coace pâine. De asemenea, ne propunem să amenajăm teritoriul pentru organizarea diferitor evenimente. Așa vom face cunoscut satul nostru și Găgăuzia, Moldova, iar oamenii vor veni aici cu plăcere, spune Ilie Chiosa, primarul satului Gaidar.
Moara era într-o stare deplorabilă. Fațadele erau putrede, la fundație tot erau probleme. Intervenția principală a fost pe structură și pe palele, ca să poată lucra de la vânt. Scopul nostru a fost să o facem ca muzeu, dar, până la urmă, ne-a reușit să o facem să fie și funcțională, povestește Andrei Garconiță, inginer-construtor.
Deși are o capacitate mică de producție, de doar câteva zeci de kg pe zi, însă suficientă pentru a face o incursiune în istorie. Restaurarea morii va avea efecte benefice asupra economiei locale, grație creșterii potențialul turistic în regiune.
Moara de vânt din satul Gaidar face parte din componenta de patrimoniu cultural al Programului Uniunii Europene „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD și va fi inclusă în traseul turistic al regiunii.
Reparația obiectului turistic de la Gaidar a fost posibilă cu sprijinul Uniunii Europene prin Programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Costul lucrărilor de conservare și restaurare a fost de peste 50 000 euro.