GHEORGHE JIGĂU: „Două tone la hectar de această substanță asigură efectul pe care l-am obține de la 7-8 tone de gunoi de grajd”

08 nov 2022
Folosirea cu rol de preparate bioorganominerale a substanțelor de origine humică s-a dovedit a fi eficientă la o gamă largă de culturi și aplicată pe diferite tipuri de sol. Aceste preparate pot fi folosite ca atare sau combinate cu alte substanțe organice și minerale, această posibilitate ducând la obținerea unei game largi de preparate fertilizatoare cunoscute sub denumirea de fertilizanți bioorganominerali. În ultimii 15-20 de ani, aceste produse și metode de aplicare a lor constituie și reprezintă tehnologii moderne cu efecte sesizabile cantitativ.

De eficacitatea unui astfel de produs s-a convins și fermierul Nicolae Sprîncean din Criuleni, care spune că rezultatele sunt vizibil mai bune și mai mari. Mai mult, în gospodăria sa, pe parcursul a 6 ani, a fost dezvoltat și testat un produs bioorganomineral absolut nou.

Autorul cercetărilor și a produselor obținute este Gheorghe Jigău, doctor, conferențiar universitar, specialist în pedologie, care, după mulți ani de studiu și cercetare, în cadrul Unei Conferințe Științifice organizate la Criuleni, a prezentat în premieră fermierilor două preparate bioorganominerale obținute și testate pe câmpurile din gospodăria SRL Schit Agromex.

Modelul pe care l-am elaborat este absolut nou atât pentru țara noastră, cât și în lume. Ne-am propus să obținem un preparat natural, fără implicarea procesului de extracție și l-am obținut. De ce prin această metodă? Pentru că substanțele humice care favorizează procesele biochimice în sol se transformă pe parcursul vegetației și, la anumite etape, îndeplinesc anumite funcții. Preparatul se deosebește prin faptul că reacția este neutră, are un PH de 7,23, spre deosebire de toate celelalte preparate cunoscute, susține Gheorghe Jigău.

Etapele tehnologice de obținere a preparatelor bioorganominerale:
 
  1. PREGĂTIREA SUBSTRATULUI BIOORGANOMINERAL:
  • gunoi proaspăt de grajd
  • deșeuri din industria termoelectrică
  • paie
  • material terros
  • inoculant bioorganomineral
  • biomasă verde mărunțită/fân
  • deșeuri din industria panificației
  • adaosuri bioorganominerale

 
  1. FERMENTAREA – COMPOSTAREA SUBSTRATULUI BIOORGANOMINERAL
Pentru a grăbi procesul de compostare, paiele au fost tratate cu preparate biologice active. Aceste tratamente asigură în substratul bioorganomineral condiții favorabile pentru realizarea unor lanțuri trofice analogice celor din soluri.


 
  1. HUMIFICAREA
În tehnologia aplicată de profesorul Jigău, humificarea a fost realizată în exclusivitate în condiții de anaerobioză profundă, aceasta asigurând formarea de acizi humici – substanțe cu efect biostimulator.

Pentru a obține acizi huminici, periodic îl decantăm, îl scurgem din acest vas. Apoi, cu pompa îl punem înapoi, îl oxigenăm. Astfel, el nu are nici un miros. Vara, scurgerile se fac mai frecvente, iar în perioada rece – mai rar.

Obținem fracțiunea lichidă care se utilizează 5-8 litri la hectar, în funcție de cultură. Anul acesta, am lucrat cu 4 culturi de bază: grâul, orzul, rapița și floarea soarelui, pe o suprafață de 800 de hectare, spune profesorul.


 
  1. MATURIZAREA ȘI CONDIȚIONAREA ÎNGRĂȘĂMÂNTULUI BIOORGANOMINERAL
Pentru maturizarea substanțelor humice și acumularea acestora în substratul bioorganomineral acesta, după decantarea-extragerea fracțiunii lichide este transferat în containere unde este întreținut în strat cu grosimea de 50-60cm.

Fracținea solidă o extragem la câteva luni de la fermentare și apoi urmează așa numita fază de maturizare. Peste jumătate de an, vom avea altceva – acizii bruni se transformă în acizi huminici. Două tone la hectar de această substanță asigură efectul pe care l-am obține de la 7-8 tone de gunoi de grajd. Grație lui, pe parcelele unde l-am administrat, conținutul de fosfor în perioada de vegetație a fost ridicat sau foarte ridicat, iar acolo unde nu l-am administrat, a fost moderat, în cel mai bun caz - aproape optimal.

În cazul dat, nu vorbesc de eficiența lui ca fertilizant organic, dar de substanțe care vine să stimuleze procesele biologice în sol: să asigure dezvoltarea sistemului radicular, formarea humusului, a structurii și neavând ploi, să se mențină nivelul umidității în sol mai mare de 20%. Administrarea acestor preparate în sol presupune intensificarea proceselor de humificare, dar, în situația când în sol are ce se humifica: resturi organice, paie, hlujani, culturi intermediare etc, precizează Gheorghe Jigău.



Preparatul formează imunitate și la secetă, și la îngheț

Nicolae Sprîncean, fondatorul companiei agricole SRL Schit Agromex. și cel care s-a bucurat de rezultatele obținute în urma testării preparatelor bioorganominerale produse de profesorul Gheorghe Jigău spune cu certitudine că sunt eficiente și asigură o recoltă cu 30% mai mare și chiar mai mult.

Produsul dat îl utilizăm de 6 ani și celor care așteaptă ceva ieșit din comun după o utilizare le spun că nu este chiar așa. Rezultatele apar după 3 ani de utilizare. Un asolament corect, împreună cu preparatul dat vor da rezultate bune.

Noi l-am utilizat la toate culturile din gospodărie, și la in, și la porumb, pe lângă cele 4 cercetate de domnul profesor. Mai mult, l-am aplicat și la livezi. De exemplu, la cais, am tratat în momentul când s-au umflat mugurii, imediat după am avut zăpadă și îngheț și unde am tratat, a rămas totul viu. Preparatul formează imunitate și la secetă, și la îngheț. Domnul profesor aduce niște elemente secrete care sunt extrem de benefice, ne-a mărturisit fermierul.
loading ...