SERGIU ȚÎGULEA: „Nu are rost să înființați o podgorie, fără a vă asigura accesul la irigare, factorul esențial în obținerea productivității și calității recoltei”

21 oct 2022
Sergiu, Eduard și Viorel Țîgulea sunt trei frați care și-au unit eforturile pentru a dezvolta împreună o afacere în domeniul agriculturii. Bărbații dețin circa 30 hectare de viță de vie în aria de deservire a sistemului centralizat de irigare (SCI) „Grozești”. Pe lângă acestea, frații gestionează și alte peste 20 de hectare de prune, cireșe și căpșune.

Dragostea pentru agricultură au moștenit-o de la tatăl lor, împreună cu care au început să cultive struguri încă în 2004, în raionul Ungheni. Însă, odată cu reabilitarea SCI „Grozești”, prin intermediul programului Compact, aceștia au migrat cu afacerea în satul Bărboieni, raionul Nisporeni.

După cum se cunoaște, apa este elementul principal pentru obținerea producției calitative și bogate, iar depinzând doar de ploi, nu poți face agricultură. Inițial, am început de la 3 ha de viță-de-vie, iar venitul pe care îl obțineam îl reinvesteam. În plus am accesat și câteva credite bancare – așa am ajuns să ne extindem pas cu pas afacerea, a povestit Sergiu Țîgulea.



Fermierii cultivă două soiuri de struguri: Moldova și Alb de Suruceni.

Chiar dacă sezonul curent a fost unul secetos, irigarea ne-a ajutat foarte mult să obținem o recoltă nu doar bogată, dar și frumoasă din punct de vedere al aspectului fără a fi afectate bobițele, spune antreprenorul.
Pe lângă irigare, producătorii au implementat în podgoria lor și sistemul de producere Pergola, care presupune o umbrire mai mare și o protecție sporită a strugurilor de arsurile solare.

În acest an, gospodarii spun că vor avea o roadă bogată de până la treizeci de tone la hectar. Strugurii culeași este depozitată în frigidere și ulterior exportată. Întreprinderea fraților Țîgulea implementează standardele de calitate GLOBAL G.A.P. și GRASP, astfel având posibilitatea să comercializeze strugurii pe piețele din Uniunea Europeană.

Este mai ușor să gestioneze afacerea în trei, fiecare are domeniul de care este responsabil, spun fermierii. Fratele Viorel, cu studii în agricultură, Eduard – în contabilitate și Sergiu – în jurisprudență, alcătuiesc formula perfectă pentru a gestiona corect și eficient afacerea lor de familie.



Întrebat despre provocările cu care se confruntă la moment, Sergiu Țîgulea a spus că nu se plânge de nimic, prin multă muncă și gestionarea corectă a lucrurilor reușesc să se bucure de succes în tot ceea ce fac.

Spre exemplu, nu am dus niciodată lipsa brațelor de muncă, deoarece noi ne străduim să angajăm oamenii pe un an întreg și nu doar pe un sezon agricol. Dacă acum sunt încadrați la cules, ulterior vor fi implicați în alte procese legate de sortare, ambalare sau uscarea fructelor. Ce ține de piața de desfacere, o problemă des întâlnită de agricultori este comercializarea produselor. Din propria experiență pot afirma că dacă ai roadă calitativă și în cantități necesare, mereu vei găsi unde să o realizezi, menționează agricultorul.



Iar pentru tinerii care se gândesc să lanseze o afacere în domeniul agriculturii, producătorul are câteva sfaturi:

În primul rând, trebuie să vă placă agricultura și să o vedeți ca pe o pasiune, înainte de a o transforma în afacere. Dacă optați pentru o plantație de viță-de-vie, nu vă lăsați ademeniți de soiurile pe care le vedeți prin reviste. Trebuie să optați pentru acele tipuri care sunt potrivite solului și condițiilor noastre climaterice. Un alt lucru important de luat în calcul e că nu are rost să înființați o podgorie, fără a vă asigura accesul la irigare – factorul esențial în obținerea productivității și calității recoltei, spune Sergiu Țîgulea.

Următorul pas pe care îl planifică frații Țîgulea este să extindă suprafața terenurilor agricole cu încă 30 de hectare de prun.

Sursa: Fondul de dezvoltare durabilă Moldova

 
loading ...