MIHAI GORBATOVSCHI, TÂNĂRUL FERMIER DE LA ORHEI: ”Vreau să lucrez acasă, să mă dezvolt aici!”

01 feb 2022

Ar fi putut alege străinătate, cum o fac și mulți alți tineri. A și încercat această experiență, dar zice că nu i se potrivește. Vrea să se dezvolte acasă, să fie liber, să-și gestioneze timpul așa cum simte și crede că e corect. De când se ține minte face agricultură, dar în paralel, a decis să obțină și studii în domeniul juridic. Se pricepe la crescutul și îngrijitul animalelor, chiar dacă uneori se întreabă dacă a făcut alegerea potrivită în viață. Deocamdată n-a ajuns la nivelul pe care și l-a propus, dar nu renunță, chiar dacă nu-i este ușor. Știe că rezultate poți obține dacă muncești, depui efort și dai din coate. Și dai din coate mult...

Faceți cunoștință cu Mihai Gorbatovschi de la Orhei, un tânăr care dezvoltă o mică afacere în domeniul zootehnic. Mihai este membru FARM, iar anul trecut a fost ales în Consiliul Național al Rețelei Naționale a Tinerilor Agricultori.

Mihai, încă de la 13 ani ai început să faci agricultură, de unde a apărut această pasiune?

Agricultura o iubesc de mic copil, s-a transmis prin sânge de la moșii mei, de la bunei. Așa că am îndrăgit și eu animalele foarte mult. De aceea, am decis să facem o fermă de capre. După câțiva ani de reușite și nereușite am decis să trecem la bovine. Cu bovinele e mai simplu, laptele îl dăm la un punct de colectare, boii îi creștem pentru carne. Nu este o muncă ușoară, dar ne descurcăm cum putem.

Aveți punct de colectare a laptelui în sat sau aveți un contract cu cineva?

Nu, peste vreo 15 km într-un sat este o fabrică de prelucrare a laptelui și noi ducem acolo laptele.

Câți litri de lapte duceți, atunci când e cea mai favorabilă perioadă?

Vara, când iarba e în toi, de la 10 bovine duceam în jur de 200 de litri. Acum, pe timp de iarnă a scăzut volumul, ducem în jur de 100, 70 litri pe zi.

Banii pe care îi faceți care cheltuieli reușiți să le acoperiți pentru întreținerea animalelor? Ați ajuns la un echilibru între investiție și rezultatul muncii?

Rezultat nu știu, cred că mai mult din munca noastră se echivalează cu plăcerea de a ne ocupa de zootehnie, pentru că veniturile sunt foarte slabe, în comparație cu cheltuielile. Sperăm că va trece timpul și o să crească prețul pentru lactate, carne și o să putem și noi să lucrăm în țară, să nu fie nevoie să plecăm peste hotare. În 2020 am fost nevoit să las afacerea tatălui meu și am plecat la muncă în Irlanda, pentru o perioadă de șapte luni. Dar deja am decis pentru mine, nu mai vreau să mă duc să lucrez pentru cineva, să mă comande cineva, eu vreau să lucrez acasă, să mă dezvolt aici, să am venitul meu și să-mi pot gestiona timpul personal așa cum cred că e corect pentru mine.

În următorii 5, 10 ani te vezi în agricultură sau poate în alt domeniu?

Văzând cum interesul pentru agricultură scade de la o zi la alta și cum lucrurile devin tot mai complicate, nu știu dacă o să mă regăsesc aici. Doar dacă să cresc câteva oi pe care să le mențin pentru consum propriu. Cum să mai ții vaci și capre, când un litru de lapte este de 4 lei și ceva, iar un litru de apă e 10? Diferența e prea mare, ne costă mult întreținerea. În magazine găsim numai prafuri. Nu știu la ce se gândește statul și în ce direcție merge. În loc să crească generația tânără cu niște produse sănătoase, să fie copiii sănătoși. Noi nu putem schimba nimic.

Cum crezi că ar trebui statul să ajute agricultorii ca lucrurile să se schimbe în bine?

Eu sunt de părerea că dacă un tânăr își deschide o fermă, o companie, ar trebui o anumită perioadă să nu plătească taxele imense care sunt impuse de stat. El să aibă cu ce lucra și a se ridica pentru a ajunge la un profit bun. Astfel, o să aibă vânzări mari și statul o să se dezvolte. Dar așa, noi încercăm să ne ridicăm și nu este posibil să o facem. Intrăm în credite și de aici și statul ne mai apasă cu datorii. Și drept rezultat, tinerii lasă tot, ridică mâinile sus și pleacă peste hotare.

Tu ai participat la Agro ”Summer Camp” pe care l-am organizat pentru Rețeaua Națională a Tinerilor FARM, spune-mi ce ai învățat nou la acea tabără și ce ai reușit să pui în practică?

A fost un eveniment foarte util, informativ. Am învățat lucruri noi, am creat legături și am cunoscut alți tineri care fac agricultură. Cel mai curios a fost atelierul despre drone. Acolo am aflat cum acestea se folosesc și care sunt beneficiile lor. După mine, este o metodă care asigură economisirea combustibilului. Alt seminar care a fost util, a fost cel dedicat educației financiare. Tinerii nu cunosc atât de bine modul de gestionare a banilor, dar de la expertă am aflat lucruri atât de necesare. Sfaturi cum să ne calculăm veniturile, cheltuielile și profitul, dar și cum să ne structurăm activitățile, în așa fel ca să putem să ne gestionăm cât mai corect banii pentru a nu intra în datorii.

Tu faci parte și din consiliul național al Rețelei Tinerilor FARM, care sunt așteptările tale vis-a-vis de participare în această structură?

Părerea mea este că FARM poate să ne ajute prin a ne uni. Acest lucru ar contribui la dezvoltarea noastră. Avem nevoie de școlarizări, de comunicare cu specialiști și în general, cât mai multe activități în comun în care să fim implicați. Și evident, dacă ar fi posibilitatea să obțină granturi externe care să ofere posibilitatea tinerilor să cumpere utilaje de prelucrare a laptelui, a fructelor. Și să facă asociații între tineri, astfel încât tineretul să meargă înainte împreună. Eu cred că schimbarea în țară o vor face tinerii. Numai prin tineri, care au viziuni noi, putem schimba ceva în țară, altfel nu cred că e posibil.

Și dacă ar fi să transmiți un mesaj altor tineri care vor să investească în agricultură, care ar fi acela?

Mesajul meu pentru cei care îți doresc să se implice în agricultură, este să măsoare de 10 ori și să taie o dată. Să calculeze foarte bine veniturile care o să le obțină în domeniul care vor să îl aleagă. Din start nu putem vedea veniturile fixe, pentru că multe depind de climă. De aceea, trebuie să se gândească foarte bine atunci când îți alege domeniul, astfel încât să obțină succes. Să nu se pornească din emoție, repede, că el o să facă, că el o să poate și când va da de greutăți să lase mâinile în jos și să plece.

Mai simplu spus să se informeze și să se documente?

Da, trebuie foarte bine să se informeze unde vrea, ce vrea. Chiar și noi când ne-am deschis ferma de caprine am citit cărți, am navigat pe internet, am căutat informații utile. După ce am început cu partea practică, am acumulat și experiență și am înțeles că una e ceea ce scrie în carte, alta e pe internet și a treia e ce se întâmplă la modul practic.

Mihai Gorbatovschi a fost selectat în cadrul consiliului național ca reprezentant al raionului Orhei în, cadrul Rețelei Naționale a Tinerilor Agricultori. Iar în luna august, 2021 a fost unul dintre beneficiarii Taberei de vară ”Youth ASC” care a fost organizată de Federația Agricultorilor din Moldova, FARM, în parteneriat cu Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova MoldovaDorcas Moldova și We Effect, Suedia.

loading ...