FERMIERUL NICOLAE CHICTENCO: Avem totul pentru a rezista în orice condiție. Cum reușește, afli AICI

06 dec 2021

Reuşeşte să fie un fermier-model chiar şi în vremuri grele. Nicolae Chictenco din satul Rediul de Sus, raionul Fălești, sfidează criza şi seceta, reuşind să-și dezvolte afacerea. Agricultorul deține o livadă de 300 de hectare cu peste 200 de specii de nuci, fiind și unul dintre cei mai importanți exportatori de puieți din Republica Moldova, anunță AGROMEDIA cu referire la nordnews.md.
 
„Este precum un portavion nescufundabil, ca Okinawa la americani. Avem toate cele necesare pentru a rezista în orice condiții”
, spune Nicolae Chictenco, fermier.
 
Agricultorul și-a construit propriul sistem de irigare, investește în tehnică agricolă modernă, dar și în crearea unor noi soiuri de nuci.
 
„Avem soiuri românești, ucrainene, franceze, americane, maghiare. Pentru a ne convinge dacă crește în condițiile din Moldova și cum crește, cât e de fiabil, avem o grădină demonstrativă”, spune fermierul.
 
Nicolae Chictenco este cunoscut nu doar în Republica Moldova, dar și peste hotarele ei.
 
„La noi vin uzbeci, kazahi, tadjici, armeni, azeri. Este interesant că ei stau aici împreună, la masă. Azerii nu se ceartă cu armenii pentru că nucul este mesagerul păcii. Sunt cetățean de onoare al orașului Alma Ata. În anul 2016, la invitația lui Nursultan Nazarbayev, președintele de atunci al Kazahstanului. Nurlustan Abishevich a vrut să planteze jumătate de milion de hectare de nuci în Kazahstan”,
mai povestește bărbatul.
 
În munca sa, Nicolae Chictenco este ajutat de 50 de muncitori, pe care are grijă să-i asigure cu de toate.
 
 „Noi producem cereale, grâu, în primul rând, pentru a asigura oamenii cu mâncare. Creștem orz pentru ca oamenii să aibă cu ce-și hrăni animalele. Dacă avem mai mult grâu și orz, vindem”,
a conchis acesta.
 
În timp ce unii angajați îngrijesc și strâng roada, alții materializează ideile inginerești ale antreprenorului.
 
 „Sunt mecanic de mai bine de 30 de ani. Acum mă ocup de udarea copacilor. Pentru unul se cheltuie aproape 500 de litri de apă”,
a spus un lucrător.
 
După ce împlinesc vârsta de de doi ani, puieții de nuci sunt scoși la vânzare.
 
„Sădim nuci, creștem puieți pentru vânzare”, spune Galina Antoci, angajată.
 
„Lucrăm cu puieți de nuci. Sădim, acum ne pregătim de iarnă. Să nu înghețe rădăcinile. Vindem. Pe an, aproape 100 de mii de copaci”, a spus Raisa Axenti.
 
Fermierul mai crește și peste o sută de porci vietnamezi.
 
„Este o descoperire pentru Moldova. Vedeți că sunt bine hrăniți. Vedeți că lucesc. Nu sunt porci care stau în cușcă. Noi creștem acești porci pentru a ne asigura oamenii cu hrană”, a menționat Nicolae Chictenco.
 
Nicolae Chictenco a fost distins cu diverse premii naţionale şi internaţionale în domeniul culturilor nucifere. Săptămâna trecută, de Ziua lucrătorului din agricultură și industria prelucrătoare, sărbătorită anual în a patra duminică a lunii noiembrie, acesta a mai obținut o diplomă din partea autorităților raionale din Fălești, pentru înaltă productivitate.
 
Sursa: nordnews.md
loading ...