FERMA DE PUI CU CREȘTERE INTENSIVĂ A FRAȚILOR JIDRAȘ

07 feb 2022
Frații Jidraș, de trei ani au pornit o mică afacere în satul Mălcăuți din raionul Soroca. Activitatea lor constă în creșterea și vânzarea puilor broiler.
Satul Mălcăuți este destul de mic și cu o populație de aproximativ 200 de oameni.

Ideea de afacere a început când tinerii erau la muncă în orașul Sankt Petersburg. Pentru a realiza visul, au avut nevoie de timp și de resurse financiare, după care s-au întors în țară și au turnat fundamentul primei hale pentru puișori. Părea că mergea totul așa cum au planificat ei, însă prima încercare nu le-a reușit.

Motivele eșuării au fost diferite – lumina nepotrivită, temperatura necesară, hrana nu corespundea cu vârsta puișorului, vaccinurile și simpla neinformare despre acest business. Însă frații nu s-au lăsat, dar au continuat să meargă înainte. A doua partidă de puișori la fel nu a avut succes, dar au muncit până au găsit soluția potrivită ca puii să se mențină sănătoși și să crească mari.
Vladimir Jidraș, unul dintre frați, spune că ei mai au și alte activități pe care au decis să le combine cu mini-ferma avicolă.

„Ne mai ocupăm cu agricultura, avem și câtiva stupi de albine, planificăm să mai plantăm și o livadă. Cumva am încercat să le combinăm pe toate între ele. Agricultura ne aduce hrană pentru puișori, găinațul lor este folosit în calitate de îngrășământ și toate mereu se învârt într-un cerc”,a declarat Vladimir.

Frații continuă să se extindă și au mai construit o hală pentru a crește 1000 de puișori. Ciclul de pregătire și creștere a unei partide de puișori este de 60 zile. În acest timp ei trebuie să se asigure cu hrană, vaccinuri, spațiul să fie amenajat, lumina potrivită și, desigur, să procure puii.
 
Creșterea, îngrijirea și hrănirea puilor este puternic influențată de prezența iluminării necesare sau a casei. Când este afară lumină, puii se mișcă activ și se hrănesc. Dacă puii de găină mici nu au suficientă lumină, acest lucru va afecta creșterea, care va începe să încetinească în mod semnificativ.
 
Puii la doar câteva zile după ce au ieșit din găoace sunt foarte sensibili și necesită condiții speciale în care să trăiască în această perioadă. În prima săptămână, este recomandată ținerea puilor într-o încăpere închisă – în lădițe, cutii sau alt tip de coteț -, pentru a-i feri de prădători și de condițiile atmosferice care pot să provoace îmbolnăvirea lor. Odată ce au crescut cât de cât, puii pot fi mutați într-un adăpost exterior. Acesta trebuie să fie bine aerisit, cu un acoperiș care să-i ferească de precipitații, curat și fără umezeală.

Sursa: observatorul.md
loading ...