EUGENIA BUZU: „Folosim doar carne și căldura cuptorului pe lemne”. Care este secretul celui mai gustos salam tradițional, aflați chiar de la producătoarea acestuia

28 sep 2022
Salam tradițional moldovenesc, șorici marinați, urechiușe de porc afumate, pastrama, șuncă și toate sută la sută naturale. Sunt doar câteva din lista de delicii tradiționale produse de Eugenia Buzu din satul Ratuș, Criuleni, una din cele mai căutate producătoare la târgurile locale. Este cea care în 2014, împreună cu tatăl ei a fondat „Casa Buzu” – o mică afacere de familie specializată pe fabricarea produselor din carne.

Pentru a afla secretul gustului unic al produselor sale, Agromedia a discutat cu Eugenia Buzu, care este și șeful, și omul care muncește toată ziua la producere, și persoana mereu zâmbitoare ce deservește consumatorii la târguri.

Ne-am pus ca scop să aducem pe piață produse din carne sută la sută naturale, cu prețuri în limita bunului simț. Folosim doar carne, condimente naturale și căldura cuptorului pe lemne. Ne limităm la o producere mică care garantează că produsele noastre vor fi oricând gustoase și oricând naturale, spune Eugenia.



A pornit totul în bucătăria de vară a familiei, la un cuptor mic, după rețeta bunicii, care ulterior a fost îmbunătățită și completată astfel încât astăzi, producătoarea se poate lăuda cu cel mai gustos salam tradițional.

Afacerea a fost înființată de tata. El creștea porci, vindea carnea în stare crudă și într-un moment ne-a venit ideea să facem și salam. Primele încercări au eșuat, dar după multă muncă și chiar studii în domeniu, am reușit. Învățând de tehnolog, am  calculat gramajul exact și am reușit să facem un salam foarte gustos. Întrucât rezultatul a fost unul pe potrivă, am zis că vrem să propunem consumatorilor de mezeluri produse naturale, tradiționale și gustoase.

Toate produsele sunt așa cum se făcea pe vremuri, cu mici cizelări. Dacă-i șuncă, atunci șuncă e, dacă-i cărniță coaptă, atunci cărniță coaptă este. Fără nici un fel de adaosuri. Toate produsele sunt coapte în cuptorul pe lemne câte 7, 8 ore aproximativ, povestește producătoarea.



Eugenia a găsit armonia perfectă dintre tehnologie și tradiție. Pentru pregătirea cărniței a construit două cuptoare speciale mari în care face focul doar cu lemn de cireș, vișin sau stejar, specii care nu fumegă.

În cuptoarele noastre focul vine dintr-o parte. După regulament, nu se permite ca focul să fie sub carne. Se scurge grăsimea care arde, se lipește înapoi pe carne și devine cancerigen. Astfel, în cuptorul unde se coace carnea vine doar fumul și temperatura înaltă.

Mai mult, Eugenia își prepară singură și condimentele pentru carne. În sere, crește ardei capia, ardei Pinocchio pe care le pregătește ulterior după rețete speciale.

Carnea o cumpărăm de la aceeași crescători de porcine, ferme mici ce hrănesc animalele balansat și au grijă de sănătatea acestora. În prezent, producem 14 tipuri de mezeluri, dar am făcut și mai multe. Cel mai mult consumatorilor le place bacon-ul, cărnița coaptă și desigur salamul tradițional. 



În mare parte, produsele sunt realizate la târguri și la magazinul propriu de lângă secția de producere. Eugenia are reguli stricte atunci când este vorba despre ambalarea, care trebuie să fie exclusiv în hârtie de pergament și condițiile de păstrare a cărnii. Calitatea și gustul produselor trebuie să fie întotdeauna la cel mai înalt nivel, mai spune antreprenoarea.
loading ...