CEA MAI VARIATĂ GAMĂ DE RĂSAD CRESCUT ÎN BIOHUMUS. Istoria de succes a fraților Zaharia din raionul Leova

28 apr 2022
De 6 ani cultivă legume în sere, iar acum trei ani a început să crească și răsad. Este vorba de frații Ion și Roman Zaharia din satul Cneazevca, raionul Leova, care se pot lăuda cu cea mai vastă gamă de soiuri de roșii, ardei, castraveți și multe alte legume. Inițial, răsadul era crescut pe o suprafață mică, dar așa cum cererile au depășit așteptările, iar calitatea produsului i-a recomandat fără ca să-și facă publicitate, afacerea fraților Zaharia este în continuă dezvoltare.

Lucrăm cu produse profesionale. Punem accent pe calitate, ca omul să aibă folos, să obțină roadă bună și să vină și la anul tot de la noi să cumpere, să povestească și vecinilor. Așa, din gură, în gură a mers vestea despre răsadul nostru, povestește Ion Zaharia.

Secretul unui răsad viguros și rezistent este materialul semincer certificat, monitorizarea continuă și foarte multă muncă depusă cu dragoste și dăruire, mărturisește fermierul.

Începem de la semințe, noi lucrăm doar cu material bun, cumpărat de la reprezentanți oficiali, cu certificat de calitate. Este mai costisitor, dar așa suntem siguri că avem cel mai bun răsad. Toate legumele noastre sunt din semințe olandeze și franceze. Pentru a obține material săditor calitativ, trebuie să-l creștem în cele mai bune condiții. Avem grijă de el ca de niște copii. Îi dăm toate microelementele necesare, îl tratăm la timp de boli și dăunători, astfel obținem răsad cu imunitate și rezistent la condițiile climaterice și boli.

De asemenea, noi dăm garanție cumpărătorilor că vor obține recolta care și-o doresc, că este exact soiul pe care îl vede la noi sau în imagini, nu cine știe ce. Toate soiurile pe care le propunem oamenilor au fost întâi testate de noi, le-am crescut în serele noastre și care ne-au plăcut, le vindem și la lume. Și acum le avem, oamenii pot să vadă ce va crește din răsadul pe care îl cumpără, spune cu mândrie Ion.

În serele fraților Zaharia se găsește o gamă variată de răsad de roșii, foarte multe soiuri interesante și gustoase. Pe lângă acesta, cresc și răsad de ardei dulce, ardei iute, gogoșari, vânătă, țelină, leuștean, ceapă, castraveți, harbuji, dovlecei tot ce trebuie să se găsească în grădina unui gospodar.



Pentru a răsădi tomate, pământul trebuie să aibă temperatura de cel puțin 10 grade, iar pentru castraveți, vânătă e nevoie de minim 15 grade la sol, până la 18 chiar. Dacă punem răsadul în pământ rece, vom avea probleme. Rasadul de 40 de cm, cum este al nostru nu trebuie pus foarte adânc. Cel de 80 de cm, deja trebuie mai mult îngropat. La 10 zile după răsădire, trebuie stropit, prelucrat cu piatră vânătă și alte produse fitosanitare. Fiecare alege, chimic sau bio. Noi, de exemplu, lucrăm doar cu produse ecologice.

Noi povestim cumpărătorilor cum se îngrijește corect răsadul. Mulți cred că dacă îi pun bălegar, vor avea roadă bogată. Dar bălegarul este azot, dacă-l pui de la început, ele încep a „hulti”, deci, nu-l recomandăm. El poate fi împrăștiat pe câmp, abia după ce apar roșiile mici, dar și atunci în cantități mici, susține fermierul.

Răsadul fraților Zaharia este crescut ecologic, în substrat produs chiar de fermieri și prelucrat cu produse fitosanitare bio. Fermierii au reușit să obțină și certificate ANSA care confirmă că produsul lor este ecologic.

Pământul îl fac singur. Adun crengi, frunze uscate, le mărunțesc, le pun la compostat și fac bio humus, dezvoltat și afânat de râme. Utilizez cenușa. Fac îngrășământ natural acasă: pun la murat în apă urzică și tot feluri de ierburi pe care le am, le învelesc cu peliculă și peste 3-4 zile, dacă e cald, face spumă și am îngrășământ bio. Apoi, apa obținută, o amestec cu apă curată, în proporție de 1:10, și ud răsadul, mărturisește Ion Zaharia.

La frații Zaharia găsiți cele mai interesante soiri de tomate. Imagini și descrierea ficărui soi le găsiți în galeria foto de mai jos.
loading ...