AU REDUS CHELTUIELILE PENTRU ENERGIA ELECTRICĂ CU 40%, INSTALÂND PANOURI FOTOVOLTAICE

30 nov 2022
Au redus cheltuielile pentru energia electrică cu 40%, instalând panouri fotovoltaice. Este vorba despre compania agricolă Fani SRL, din Drăsliceni, raionul Criuleni - o afacere de familie, înființată de Ștefan Bîtlan și dezvoltată împreună cu feciorii săi. Aceștia sunt producători de fructe și struguri, dar totodată și exportatori. Anual, compania exportă în țările Uniunii Europene circa 4.000 de tone de fructe, o bună parte dintre acestea, crescute în propriile plantații.

În 2021, producătorul agricol a instalat panouri solare de o capacitate de 40 kWp. Beneficiile trecerii la energia solară au determinat antreprenorul să își extindă volumul de energie regenerabilă.

Anul acesta, compania a mai instalat un set de  panouri solare cu puterea instalată de 22 kWp vor produce pe durata unui an 26.225,78 kWh. Energia este utilizată pentru funcționarea frigiderelor pentru păstrarea fructelor și a unei linii de sortare și ambalare a acestora.



Cu panourile fotovoltaice am redus din cheltuielile pentru energie cu aproximativ 40%. Dar și așa, ultima factură a fost cu suma de 50 de mii de lei. Consumul este mare, se lucrează intens în această perioadă, linia de sortare este în funcțiune zilnic.

Economiile pe care le vom avea anual, calculate cu tariful de 3,15 lei/kw, se ridică la aproximativ 100 de mii de lei. În prezent, lunar economisim în jur de 15 mii de lei.  Banii pe care îi vom economisi utilizând energia regenerabilă îi vom investi în alte panouri. Capacitatea suficientă pentru compania noastră ar fi de aproximativ 150 de kWh, menționează antreprenorul.

Costul total al proiectului de instalare a panourilor solare de capacitatea 22 KW la Fani SRL a fost de 291.789 de lei, dintre care grantul acordat de Proiectul „Tehnologiile Viitorului” în valoare totală de 121.767 de lei, oferit pentru achiziția panourilor solare, precum și valoarea sumei necesare pentru asigurarea echipamentului.

Eu consider că este important ca Ministerul Agriculturii să subvenționeze în continuare acest sector nu cu 1,5, dar cu 2,5 milioane. Aici vorbim de o mulțime de producători mici, de la care acest agent economic cumpără fructele și, reducându-și din costuri, le va putea oferi un preț mai bun. Investind prin subvenționare, alături de el, în panouri fotovoltaice, noi subvenționăm indirect și micii producători, a declarat Vladimir Bolea, prezent la evenimentul de inaugurare a sistemului fotovoltaic de la Criuleni.



Programul de asistență financiară pentru tranziția la economia verde a fost lansat în data de 28 aprilie, anul curent de către ADMA și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia. Finanțarea este exclusiv pentru producătorii agricoli. Potrivit programului, agricultorii pot beneficia de suport în mărime de 50% din costul investiției, dar nu mai mare de 2.500.000 de lei per beneficiar. Adițional, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, beneficiarii pot accesa granturi de până la 200.000 de lei, maxim 20% din costul proiectului.

Până în prezent, peste 20 de companii agricole au depus cerere de instalare a panourilor fotovoltaice, valoarea finanțării nerambursabile a Proiectului Tehnologiile Viitorului fiind de 5 milioane de lei.
loading ...