STROPIRILE CU SULFAT DE CUPRU (PIATRA VÂNĂTĂ) TOAMNA. Doze, preparare, administrare și număr de stropiri recomandate

28 nov 2022
În general, în agricultura tradițională, fermierii recunosc sulfatul de cupru sub denumirea de  „piatra vânătă ”. Acesta este unul dintre cele mai vechi fungicide care s-a folosit şi încă se foloseşte în gospodăriile agricole.

Piatra vânătă aplicată în  repaus vegetativ vs piatra vânătă aplicată în perioada de vegetație

Diferenţa între cele două perioade de aplicare constă în forma chimică a cuprului din soluţia aplicată. Această diferenţă trebuie foarte bine ştiută pentru că dacă nu este aplicată aşa cum trebuie, piatra vânătă poate să ardă frunzele, lăstarii tineri sau florile. Ne vom putea trezi astfel cu întreaga cultură distrusă.

Aplicarea de piatra vânătă în perioada de repaus vegetal

În această perioadă, producătorii agricoli pot administra sulfatul de cupru (piatra vânătă) fără ca în amestec să fie adăugat var.

Piatra vânătă în amestec cu apă, fără var

CuSO4 (piatra vânătă) + H2O (apa)  → 2Cu (cupru) + 2SO4 (sulfat)+ H2O (apă)
Atunci când amestecaţi piatra vânătă cu apă, rezultă cupru şi sulfat. Din cauză că în urma reacţiei rezultă sulfat (SO4), toată soluţia din pompa de stropit va avea un Ph scăzut, deci va fi uşor acidă.

ATENȚIE! Dacă administrăm piatra vânătă fără var (fără neutralizare) în perioada de vegetaţie a pomilor fructiferi, aciditatea soluţiei va arde mugurii, lăstarii foarte fragezi, frunzele. Vă puteţi trezi fără recoltă şi cu pomii din livadă fără frunze.

Aplicat însă în perioada de repaus vegetal, sulfatul de cupru aplicat simplu în amestec cu apa, aduce doar efecte pozitive.

Doze, prepararea şi administrarea soluţiei de sulfat de cupru
  • la 10 l de apă se adaugă 300 g de piatră vânătă, pentru a obține o concentrație de 3% soluție
  • la 20 l apă se adaugă 600 g de piatră vânătă.
  • la 100 l apă trebuie să adăugăm 3 Kg piatră vânătă
*Daca utilizați aceste cantități, veți obține o soluție de sulfat de cupru cu concentrație de 3%! Cu această doză, vom lucra exclusiv în perioada de repaus vegetativ al plantelor.

Apa să fie puţin călduţă, astfel încât sulfatul de cupru să se dizolve foarte uşor. Aplicarea trebuie să se facă din belşug, să se facă o îmbăiere practic a pomului fructifer stropit. Temperatura aerului să fie peste 4-5oC, astfel încâ soluţia să nu îngheţe pe ramuri, ci să se usuce. Va rămâne pe ramuri astfel o peliculă albăstruie de cupru.


Numărul de stropiri recomandate

O stropire poate să se facă în luna octombrie-noiembrie. A doua stropire ar fi de preferat să se facă imediat după tăieri sau curăţarea pomilor fructiferi. Atenţie doar ca planta să fie încă în repaus în respectiva perioadă!
Aplicat după tăieri, soluţia de sulfat de cupru va dezinfecta rănile provocate, reducând riscurile de infecţie. Piatra vânătă se va administra singură, fără alte produse chimice. Exclus să fie administrat împreună cu uleiul horticol!

Beneficiile aplicării sulfatului de cupru fără var în perioada de repaus

Tot ce aplicăm pe timpul iernii afectează doar partea exterioară a cojii. În perioada toamnă-iarnă - început de primăvară, coaja este maturată, lemnoasă, iar aciditatea soluţiei de sulfat de cupru nu va avea suficientă tărie pentru a produce arsuri.

Cuprul din soluţie însă va distruge agenţii patogeni aflaţi pe tulpinile pomilor fructiferi. Vor fi distruse astfel formele de iernare ale patogenilor, reducându-se din rezerva de boală de pe tulpină. Soluţia de cupru va inunda crăpăturile, spaţiile rugoase ale pomilor fructiferi mai bătrâni, eliminând bolile şi dăunătorii ascunşi.

Tulpinile vor fi aproape sterilizate de boli ca monilioza, băşicarea frunzelor, rapăn, ciuruirea frunzelor. Pe lângă reducerea rezervei de boli, cuprul va distruge algele sau muşchii care s-au dezvoltat mai ales pe pomii fructiferi mai bătrâni.

Ca idee centrală, putem spune că sulfatul de cupru poate fi folosit în perioada de repaus vegetal ca un foarte bun fungicid. Acest fungicid distruge patogenii şi formele de iarnă a patogenilor aflaţi pe tulpina p0milor fructiferi.

Sulfatul de cupru ca insecticid

Sulfatul de cuprul poate să acţioneze asupra dăunătorilor sau ouălor de dăunători care se ascund pe scoarţă sau sub scoarţa pomilor fructiferi. Totuşi sulfatul de cupru aplicat simplu, netamponat cu var, induce silutiei aciditate ridicata. Sulfatul rezultat proavoacă arsuri ale ouălor, larvelor sau chiar a adulţilor dăunătorilor ascunşi pe coaja pomilor fructiferi.

Piatra vânătă aplicată fără var va fi mult mai agresivă asupra patogenilor şi dăunătorilor. Aceasta causticitate va actiona si asupra foliajului. Din acest motiv in perioada de vegetatie, piatra vânătă este „stins” cu var.

Piatra vânătă în amestec cu var stins

Varul stins are următoarea formulă chimică Ca(OH)2. În combinaţie cu sulfatul de cupru (CuSO4) reacţia ar fi următoarea: CuSO4 (piatra vânătă) + Ca(OH)2(var stins)  → Cu(OH)2  + CaSO4

Aşa cum puteţi observa în reacţia de mai sus, sulfatul se leagă chimic de calciul din var (CaSO4) neutralizând practic aciditatea soluţiei. Din acest motiv zeama bordaleză care este un amestec de sulfat de cupru apă şi var stins, poate fi administrat în diferite doze, plantelor aflate în vegetaţie. Această combinație stă la baza celebrului amestec denumit generic ZEAMA BORDELEZĂ. Despre acest amestec, modul de preparare, însă vom vorbi într-un articol separat.

Aflați mai multe informații despre STROPIRILE DE TOAMNĂ ÎN LIVADĂ și CALENDARUL STROPIRII POMILOR FRUCTIFERI.

Sursa: https://www.agromentor.ro/
loading ...