SLUSARI: Noi vrem decizia Comisiei Situații Excepționale, altfel protestele vor fi cu blocare de drumuri. Fermierii protestează astăzi în 15 raioane ale țării

20 sep 2022
Agricultorii din 15 raioane ale țării au ieșit astăzi cu tehnica agricolă la protest. Manifestația a fost una pașnică, de avertizare, dar dacă revendicările fermierilor nu vor fi auzite de autorități, acestea se vor repeta, dar de o amploare mult mai mare, inclusiv cu blocarea drumurilor, susține Alexandru Slusari, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, organizatorul protestelor.

Este un protest de avertizare. Agricultorii sunt într-o situație deplorabilă. Sectorul este afectat puternic și de secetă, și de embargoul rusesc, și de scumpirile exorbitante la imputuri. Noi am ieșit la acest protest pașnic de câteva ore, nu am blocat drumuri, nu am făcut dezordine. Este un semnal de alarmă ca să înțeleagă statul că situația este catastrofală, a declarat.

Slusari susține că declarațiile ministrului agriculturii, Vladimir Bolea precum că agricultorii nu vor fi penalizați pentru restanțele la achitarea ratelor la bănci și datoriilor față da companiile furnizoare de imputuri sunt doar vorbe goale.

Două luni am avut discuții, negocieri, promisiuni, dar la moment nu avem nimic, auzim că ministrul s-a înțeles cu bancherii, cu furnizorii de imputuri, dar noi nu știm ce s-a înțeles. Cert este că acum fermierii au început să primească „scrisori de dragoste” de la bănci, de la furnizori care cer în octombrie să fie achitate datoriile, altfel vor calcula penalități. Vine fiscul și blochează conturile. Noi ce facem în această situație? Să mergem să le zicem că ministrul nostru s-a înțeles cu ministrul vostru? Este o abordare copilărească. Așa lucrurile mari nu se fac.

Noi avem nevoie de decizia Comisiei Situații Excepționale care:
  1. Amână toate plățile la cei afectați
  2. Oferă niște instrumente fiscale agricultorilor
  3. Adresarea către partenerii externi pentru compensații
Agricultorii au luat decizie unanimă că după finalizarea lucrărilor agricole de toamnă, dacă statul în următoarele săptămâni nu intervine cu măsurile pe care le-am propus, acțiunile de protest vor avea mai mare amploare și vor fi cu tehnică în mișcare cu blocare de drumuri, deplasarea spre Chișinău. Vom solicita de la Primăria Chișinău rezervarea Pieței Marii Adunări Naționale, începând cu 1 noiembrie, a mai declarat Slusari.

Amintim că anterior, ministrul Vladimir Bolea a declarat că toate revendicările agricultorilor au fost îndeplinite de către autorități.

Cerințele lor practic sunt îndeplinite. Acum, ele sunt făcute toate în realitate. Noi am convins Ministerul Finanțelor ca să dea derogare, până Parlamentul va vota legea, în baza căreia TVA-ul pe care îl au agricultorii în cont, să-l poată folosi la alte tipuri de impozite. Atunci când vorbim despre penalizări, dacă ei au restanțe, deja e hotărâtă întrebarea cu Inspectoratul Fiscal și cu Ministerul Finanțelor. Dar există o mică problemă, fiecare agricultor trebuie să meargă la Inspectoratul Fiscal să vorbească, la compania cu care au lucrat. Inspectoratul fiscal nu pune penalități la nimeni, dar tu, agentul economic, trebuie să-ți ei mapa și să mergi să discuți, să semnezi noul contract de reeșalonare a datoriilor, de reeșalonare a creditului, a declarat ministrul.
 
loading ...