R. MOLDOVA PRODUCE DOAR 60% DIN LAPTELE PE CARE ÎL CONSUMĂ

21 mar 2023
În țară sunt circa 220 de ferme de lapte, cu un efectiv de circa 14 000 de vaci. Până în anul 2025, autoritățile își propun să majoreze potențialul și să crească numărul până la circa 20 000 de vaci înalt productive, potrivit ministrului agriculturii, Vladimir Bolea.

În Republica Moldova sunt înregistrate 60 de mii de vaci bune de lapte

În Registrul de stat al animalelor, sunt înregistrate 60 000 de vaci mulgătoare, dintre care 13-14 mii sunt în cele 220 de ferme de vaci. Unele dintre acestea sunt cu un efectiv de 20-30 de capete, autorizate de ANSA, cel mai mare număr de vaci bune de lapte fiind din gospodăriile casnice.

Cantitatea de lapte produsă anual în țara noastră este de 260 de mii de tone de lapte, dintre care 220-225 de mii de tone de lapte sunt produse în gospodăriile casnice, iar 35 de mii de tone de lapte, de fermele de bovine. Pentru a asigura necesitățile consumatorilor ar fi nevoie de o cantitate de circa 520 – 530 de mii de tone de lapte anual. Deficitul de lapte, de circa 40%, este suplinit din import, transmite AGROMEDIA, cu referire la Gazeta de Chișinău, care a publicat un interviu cu Valentin Roșca, șeful Direcției politici în sectorul zootehnic, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Moldova produce doar 60% din cantitatea de lapte pe care îl consumă

Pentru a asigura sută la sută necesitățile consumatorilor este vorba despre o cantitate de circa 520 – 530 de mii de tone de lapte anual. Ceea ce înseamnă că Moldova produce mai puțin decât consumă. Acest deficit de lapte, de circa 40%, este suplinit din import. Este vorba de import a laptelui în vrac- materie primă, cât și materie primă sub formă de lapte-praf, unt, și în produse din lapte gata pentru consum – lapte ambalat, smântână, brânză, cașcavaluri, iaurturi deja în formă gata pentru consumatorii finali, spune oficialul.

Lista de unde importăm este destul de mare. Principalele țări sunt Ucraina, România, Germania, Olanda. De asemenea, în cantități destul de mici, Moldova exportă brânză, cașcaval, chefir, iaurt. Țările în care ajung lactatele moldovenești sunt Ucraina, Malta, România, Camerun, Canada, Tansania, Sierra Leone, Irac.

Ce cantitate de produse lactate importă Republica Moldova și din ce state?

Lista de țări de unde se importă produse din lapte este destul de mare. Liderii sunt România, Ucraina și Belarus – state limitrofe Republicii Moldova. Avem produse lactate importate din cel puțin 20 de state – Germania, Austria, Danemarca, Belgia, Croația, Franța. Și cantitatea importată de produse din lapte este destul de mare, dacă pentru necesarul populației din R. Moldova importăm circa 40% din produsele din lapte, a spus Valentin Roșca.
 

Ce subvenții vor primi anul acesta crescătorii de animale?

Condițiile care au fost în anii precedenți vor fi păstrate și îmbunătățite. Se va subvenționa în continuare construcția și reconstrucția fermelor zootehnice; este vorba de materiale de construcție, utilaje, tehnică agricolă specializată pentru dotarea fermelor zootehnice, în special, bovine pentru producerea laptelui. Vor fi subvenții în continuare pentru procurarea animalelor de prăsilă.

În anul 2023, va continua acordarea plăților directe per cap de animal la nivel de tineret până la vârsta productivă, iar pentru animalele productive se vor acorda plăți directe per litru de lapte obținut și livrat către un procesator, a spus oficialul.

Ce ține de alte intervenții; suntem la etapa de elaborare a unor caiete de sarcini pentru implementarea unui proiect – un împrumut din partea Băncii Mondiale în valoare de 55 mln de dolari SUA, dintre care 25 mln dolari vor fi alocați strict pentru dezvoltarea fermelor zootehnice de bovine pentru producerea laptelui.  Acest sprijin va fi cu o componentă de grant. Probabil, condițiile pot să se modifice până la aprobarea acestuia, dar credem că din această sumă 50% va fi componentă de grant, iar restul – împrumut. Va fi avantajos pentru fermieri. Respectiv, partea de grant va fi subvenționată de Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.
După cum a fost și în anul 2022, în sectorul zootehnic, în special, pentru producerea laptelui, subvențiile au fost majorate cu 20% din valoarea subvenției. Vom păstra această prevedere și în următorii ani
, a declarat Valentin Roșca.

Alte posibilități de finanțare pentru dezvoltarea sectorului zootehnic sunt oferite de UCIMPA, UCIP_IFAD, ADMA, ODA.
 
loading ...