DE CE R. MOLDOVA NU A INTERZIS IMPORTURILE DIN UCRAINA. Ce spune V. Bolea?

31 mai 2023
De la 1 ianuarie, Republica Moldova nu a importat deloc grâu, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina. Din țara vecină, au venit 10 camioane de porumb. Astfel, decizia de a interzice importurile de cereale din Ucraina este una nefondată din punct de vedere economic, dar care ar avea consecințe grave pentru producătorii moldoveni de struguri, legume și fructe. Sunt declarațiile ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea.

Noi am avut discuții nenumărate cu toate asociațiile mari de profil, iar decizia finală de a nu interzice importurile din Ucraina a fost luată de comun acord. Noi vorbim despre acțiuni care aduc rezultate.

Eu urmăresc datele statistice: de la 1 ianuarie până în data de 29 mai, din Ucraina au fost importate 10 tiruri de porumb; grâu, floarea-soarelui și rapiță – zero. Dar dacă luăm după datele statistice, noi am exportat cu 1 milion de tone de porumb și 35 de mii de tone de rapiță mai mult decât au fost declarate. Astfel, noi ar trebui să interzicem exporturile de porumb. Asta este o catastrofă economică, nu se declară cantitățile și suprafețele lucrate, a declarat Vladimir Bolea, în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei.

Majorările de preț la cereale înseamnă scumpirea uleiului, făinii, ouălor etc.

Majorările de preț la cereale la care visează unii ar fi însemnat majorări pentru toți cetățenii din R. Moldova la ulei, pâine, la ouă, al tot. Dacă tu vrei 1 mie de euro per tona de floarea-soarelui, asta înseamnă preț de 3 ori mai mare la uleiul de pe raft.

Prețurile sunt mici nu din cauza importurilor din Ucraina. Prețurile sunt mici în general, în bazinul Mării Negre pentru că s-au perturbat toate căile de comerț, mai spune vice priministrul.

Interdicția importurilor din Ucraina este o decizie absolut nemotivată din punct de vedere economic, susține ministrul agriculturii. Potrivit lui V. Bolea, această idee a fost susținută doar de o singură asociație a agricultorilor.
Dacă interzicem importul din Ucraina, ce face cu producătorii de vin și struguri pentru vin? Noi, în primele 5 luni ale anului, am exportat producție vitivinicolă în Ucraina de 15 milioane de dolari.

O astfel de decizie ar avea consecințe foarte grave pentru exportatorii din R. Moldova. Legumicultorii, de exemplu, au spus că anul trecut au vândut legume de peste 14 milioane de euro în Ucraina. Anul curent, au plantat suprafețe mult mai mari. 65% din piersicul moldovenesc se exportă în Ucraina și multe altele. Vorbim în total de un export de 25 de milioane al agricultorilor din altă plus valoare, care crează locuri de muncă în satele din țară – nu producători de cereale pentru export, menționează ministrul agriculturii.

De ce Republica Moldova e săracă?

Unul dintre motivul sărăciei din agricultura Republicii Moldova este faptul că o mare parte din producție merge la export. Noi subvenționăm țările în care se duce această materie primă. Acum, această paradigmă noi o schimbăm. Orientăm aceste cereale spre zootehnie. Când au sărit prețurile, crescătorii de animale au importat cereale din Ucraina, mai spune V. Bolea.

Mai mult, Vladimir Bolea susține că, în prezent, în stoc fermierii mai au cantități foarte mici de cereale și semințe oleaginoase. Datele oferite de direcțiile agricole de prin raioane arată 270 de mii de tone, dar aceste date sunt eronate, spune V. Bolea.
loading ...