CARE SUNT CELE MAI PRODUCTIVE SOIURI DE ALUN. Ce caracteristici cere piața

27 jan 2023
Soiurile de alun pretabile pentru un sistem intensiv trebuie să aibă vigoare slabă sau mijlocie, drajonare redusă, precocitate accentuată, înflorire târzie (atât la florile femele cât și cele masculine), rezistentă mare la atacul bolilor și dăunătorilor, precum și un potențial productiv cât mai ridicat.

Mai este necesar ca planta să se conducă ușor cu trunchi și să se preteze la aplatizarea coroanei. Potențialul productiv al plantei este o însușire ereditară. El depinde de numărul inflorescențelor femele pe care le formează planta, de proporția florilor fecundate, de mărimea fructelor și alți factori.

Ce soiuri de alune, ce caracteristici cere piața

La export, se cer în general alune mari (peste 3-4 grame) sau mijlocii (2-3 grame), sferice sau ușor ovale, cu coaja subțire sau potrivit de groasă, care să se spargă ușor. Miezul deține 40-60 % din greutatea alunei, în funcție de soi, agrotehnica, momentul recoltării.

Mai valoroase sunt soiurile cu peste 50% miez. Desigur că interesează, în primul rând, cantitatea de miez ce se poate obține la 1 hectar. Fructele soiului Barcelona au numai 39-44% miez, dar plantele fiind foarte productive, se obține o cantitate mare de miez la hectar.

La miez interesează mărimea, forma, culoarea tegumentului, consistența, gustul, aroma și alte însușiri. Mărimea și forma miezului sunt corelate cu acelea ale fructului. Forma miezului copiază fidel pe cea a fructului. Miezul conține 52-69 % grăsimi. Se preferă soiurile de alune nu prea bogate în grasimi deoarece se păstrează mai îndelungat (miezul lor râncezește mai greu).

SOIURI DE ALUN PENTRU PLANTATII INTENSIVE

Soiul Barcelona (Fertile de Coutard)

Acest soi de alun se coace la sfârșitul lunii august, început de septembrie. Fructele, grupate câte 2-5, sunt mari și foarte mari (2,8 – 4,5 grame), sferic-turtite, cu baza ușor convexă.
 
Coaja, potrivit de groasă, are culoarea castanie, cu dungi longitudinale mai închise, subtiri și prezintă o pubescență fină, în jumătatea superioară. Miezul deține 39 – 46% din greutatea alunei, este fin, crocant, intens aromat, superior pentru masă. Planta viguroasă, drajonează destul de puternic, este rezistentă la ger și foarte productivă.

Soiul Butler

Are coacere târzie (spre sfârșit de septembrie). Fructele, mari, sfero-ovoide, au 47-49 % miez; la maturitate cad fără involucru.

Planta, foarte viguroasă, formează un număr mediu de drajoni, înflorește destul de târziu, rezistă bine la bacterioză, dar este foarte sensibilă la păianjeni. Are o productivitate abundentă.

Soiul Cozia

Se coace în prima decadă din septembrie. Fructele foarte mari, 4,3 grame, au involucrul puțin mai lung decât aluna. Coaja, de grosime medie, se sparge ușor. Miezul deține 44-46% din greutatea alunei. La maturitate, alunele cad fără involucru. Planta de vigoare medie, cu port erect, formează un număr mijlociu de drajoni, este precoce, rezistentă la ger și foarte productivă.

Soiul Ennis

Se coace spre sfârșitul lunii septembrie. Fructele foarte mari (4,5 – 5 grame), rotunde, cu vârful slab ascuțit, au 46 % miez. Planta viguroasă, cu port dresat, formează puțini drajoni, înflorește destul de târziu, este rezistentă la ger și foarte productivă.

Soiul Mari de Piemont (Tonda Gentile del Piemonte)

Se coace în a doua jumătate a lunii august. Fructele mijlocii (2-2,8 g), cu tendința de ascuțire spre vârf, au baza plană și ușor convexă, iar coaja potrivit de groasă. Miezul deține 47- 54% din greutatea alunei și este apreciat în industria dulciurilor. Planta, de vigoare medie, drajoneaza foarte puternic, este sensibilă la ger, productivă.

Soiul Merveille de Bollwiller

Se coace în jumătatea a doua a lunii septembrie. Fructele sunt mari și foarte mari, circa 4 grame, scurt-ascuțite. Coaja, relativ groasă, castanie-închis, cu dungi longitudinale subțiri. Miezul deține circa 39 – 44% dn greutatea alunei, este crocant, aromat, foarte bun pentru masă. Planta, viguroasă cu drajonare medie spre slabă, înflorește târziu, este rezistentă la boli și ger, productivă.

Soiul Morell

Este un soi de alun spaniol, se coace în prima jumătate a lunii septembrie, uneori la sfârșit de august. Fructele, mici și mijlocii, sferice, au baza convexă. Coaja, castanie-deschis, cu dungi foarte subțiri, este potrivit de groasă și rezistentă. Miezul deține 43 – 47% din greutatea alunei, este crocant, intens aromat, foarte gustos. Planta, de vigoare medie, are drajonare medie, foarte precoce și productivă.

Soiuri de alun: Romavel

Se coace în jumătatea a doua a lunii august. Fructele mijlocii (2,7 grame), rotunde, au involucrul cu mult mai lung decât aluna, coaja subțire și conțin 50 – 55%, miez foarte bun pentru industrializare. La maturitate, fructele cad fără involucru. Planta, viguroasă, cu port semierect, formează un număr mediu de drajoni, este precoce, rezistentă la bacterioză, foarte productivă.

Soiul Valcea 22

Se coace la începutul lunii septembrie. Fructele, mari, aproape 3,8-4 grame, cu coaja subțire, au circa 45% miez. Planta de vigoare slabă, drajoneaza puternic, este rezistentă la ger, sensibilă la Balaninus și destul de productivă.

SOIURI DE ALUN PENTRU POLENIZARE

Acest sortiment cuprinde soiuri de alun apreciate pentru însușirea lor de foarte bune polenizatoare, majoritatea având înflorit târziu și de lungă durată.

Soiul Bergeri
Se coace în jumătatea a doua a lunii septembrie. Fructele, foarte mari, de circa 4 grame, aproape cilindrice, au involucrul adânc divizat. Ele conțin 40% miez de bună calitate pentru masă. Planta destul de viguroasă, are înflorire târzie și potențial productiv ridicat.

Soiul Cosford (Prolific)

Se coace în primele două decade din septembrie. Fructele, mijlocii sau mari, cu vârful rotunjit, au involucrul egal sau puțin mai lung decât aluna. Coaja este potrivit de groasă, cafenie. Miezul deține 50 – 60% din greutatea alunei, are tegumentul crem-cafeniu, este crocant, dulce, aromat. Alunele acestui soi n-au semințe duble. Planta potrivit de viguroasă, cu drajonare medie-mare, se conduce ușor cu trunchi, are înflorit și dezmugurit târzii, este precoce, rezistentă la ger, destul de productivă.

Soiul Eugenia (Imperatrice Eugenie)

Se coace la începutul lunii septembrie. Fructele, grupate câte 2-5, sunt mijlocii sau mici, ușor ovale. Coaja este subțire, castanie-deschis. Miezul deține 48 – 57% din greutatea alunei, este crocant, dulce, de foarte buna calitate. Planta, de vigoare submijlocie, cu drajonare destul de slabă, înflorește târziu, este rezistentă la ger, la boli și este productivă. Se conduce ușor cu trunchi.

Soiul Furfulak

Este un soi turcesc, cu coacere timpurie, în jumătatea a doua a lunii august. Fructele, grupate câte 2-3, sunt foarte mari, aproape 4,5 grame, sferic-turtite. Coaja, castanie-deschis, prezintă o pubescenta grosieră, albă-cenușie în zona punctului stilar, este destul de groasă, dar se sparge ușor. Miezul deține 44-54% din greutatea alunei. Planta potrivit de viguroasă, drajoneaza destul de slab, înflorește târziu, este rezistentă la ger și potrivit de productivă.

Soiul Garibaldi

Se coace în prima jumătate a lunii septembrie. Fructele mari (2,6 – 3,7 grame), grupate câte 2 – 5 sau solitare, sunt aproape cilindrice. Coaja, fiind subțire, se sparge ușor. Miezul deține 56% din greutatea alunei, este cafeniu-deschis, crocant, dulce și aromat. Planta este foarte viguroasă, drajoneaza slab, are înflorire târzie și dă producții destul de mari.

Soiul Gunslebert
Este un soi de alun care se coace la început de septembrie. Fructele mari, cilindrice, au santuri longitudinale în coaja. Coaja este castanie și se sparge ușor. Miezul deține 41- 49% din greutatea alunei, are tegumentul cafeniu, este crocant, aromat și foarte bun pentru masă. Planta viguroasă, drajoneaza slab, este precoce, rezistentă la ger și foarte productivă.

Soiul Lambert alb

Se coace la mijlocul lunii august. Fructele, mici, ovoide, sunt grupate câte 2-8. Miezul deține 49- 52 % din greutatea alunei și are o aroma asemanatoare cu cea de migdale. Planta de vigoare medie, drajoneaza puternic, este precoce, are înflorire târzie, rezistă bine la ger și produce abundent.

Soiul Lambert roșu

Este un soi vechi, cu origine nesigură. Se coace timpuriu, în a doua jumătate a lunii august. Fructele mici, sunt grupate câte 4-8. Coaja este subțire. Miezul are tegumentul rosu sau cafeniu roscât, deține 53 – 59% din greutatea alunei. Planta drajoneaza puternic, este precoce și produce abundent. Acest soi este indicât gradinilor de langa casă, avand și un rol decorativ.

Soiul Lungi de Spania

Este un soi englez. Se coace în ultima decadă din septembrie. Fructele mijlocii (2,3 – 2,6 grame), grupate câte 2-4, sunt aproape cilindrice, slab ascuțite la vârf. Miezul deține 42-47% din greutatea alunei. Planta, de vigoare medie-slabă, cu drajonare submijlocie, înflorește târziu, are o rezistentă destul de buna la ger.

Soiurl Negret

Se coace la sfârșit de august, început de septembrie. Fructele mici și mijlocii (1,5 – 2,4 grame), ușor îngustate spre baza, prezintă uneori o muchie în jumătatea superioară. Coaja subțire, potrivit de rezistentă, are o pubescență fină pe circa 2/3 din înaltime. Miezul deține circa 50% din greutatea alunei, este fin aromat și dulce, foarte bun pentru ciocolată.

Negret este un foarte bun polenizator pentru alte soiuri de alun cu înflorire mijlocie și târzie. Este productiv însă are o anumita sensibilitate la ger.

Soiul Nottingham

Este un soi care se coace la începutul lunii septembrie. Fructele sunt mijlocii (circa 2,3 grame), grupate câte 2-6. Coaja, castanie închis, se sparge ușor. Miezul deține circa 52% din greutatea alunei, este crocant, aromat, foarte bun pentru masă. Planta este viguroasă, drajoneaza puternic și este foarte productivă.

Sursa: cultivaprofitabil.ro
loading ...