UTILIZAREA ȘI BENEFICIILE FRUNZELOR DE HREAN. Cum se recoltează corect

06 jun 2023

Hreanul este o legumă rădăcinoasă, din familia cruciferelor, din care fac parte varza, conopida, napii, kale, muștarul, rapița, traista ciobanului și wasabi. La origine, hreanul vine din zona meditereană, însă este cultivat în întreaga Europă încă din perioada Renașterii, atât pentru proprietățile sale naturiste, cât și pentru a fi folosit în industria culinară.

Hreanul este un condiment apreciat pentru faptul că stârnește pofta de mâncare și pentru gustul picant și aromat pe care îl redă preparatelor culinare. Totodată, frunzele acestei plante au proprietăți curative și sunt utilizate în mod activ în cosmetologie și medicina populară.

 

Cât de utile sunt frunzele de hrean?

Compoziția frunzelor acestei plante include fitonide. Aceste substanțe au efect antimicrobian, care se păstrează chiar și în frunzele uscate.
 
Cultura este folosită ca ajutor pentru multe probleme de sănătate:
  • elimină sărurile, toxinele și metalele grele din țesuturi;
  • elimină durerile articulare și promovează refacerea țesutului cartilaginos;
  • frunzele proaspete îmbunătățesc pofta de mâncare și stimulează digestia;
  • perfuziile și decoctele au un efect benefic asupra sistemului respirator - sunt utilizate în tratamentul tusei, durerii în gât și a sinuzitei;
  • consumul regulat al acestei plante ajută la normalizarea nivelului de colesterol din sânge și previne ateroscleroza;
  • frunzele proaspete sunt folosite ca comprese pentru durerile de cap severe;
  • verdețurile zdrobite sunt utilizate în cosmetologie pentru a hrăni și întineri pielea și pentru a stimula creșterea părului.

 

Compoziția și proprietățile

Beneficiile frunzelor hrean se explică prin compoziția lor chimică bogată: 100 g conține: 9,4 g proteine; 1,4 g grăsime; 6,2 g de carbohidrați.
 
Compoziția frunzelor de hrean include următoarele vitamine și minerale (la 100 g): vitamina PP - 4,6 mg; vitamina B9 (acid folic) - 40 mcg; vitamina B6 (piridoxină) - 1,2 mg; vitamina B5 (acid pantotenic) - 0,13 mg; vitamina B2 (riboflavină) - 0,66 mg; vitamina B1 (tiamina) - 0,26 mg; vitamina C (acid ascorbic) - 51,7 mg; potasiu - 337 mg; calciu - 185 mg; magneziu - 147 mg; fosfor - 112 mg; sodiu - 9 mg; fier - 4 mg; mangan - 1,06 mg; zinc - 0,6 mg; cupru - 0,11 μg; seleniu - 0,9 mcg.
 
Nu numai frunzele proaspete și uscate, dar și rădăcinile de hrean au proprietăți utile. Este folosit pentru îmbunătățirea apetitului și a organelor digestive. Frunzele proaspete au, de asemenea, efecte analgezice și antiinflamatorii, de aceea sunt adesea utilizate în tratamentul sciaticii, reumatismului și a bolilor de gât.
 

Cum se recoltează corect frunzele de hrean?

Frunzele de hrean nu sunt doar un condiment delicios, ci și un medicament eficient. Tincturile ameliorează durerea și inflamația, ajută la menținerea tinereții și frumuseții pielii și la pierderea în greutate.
 
Frunzele tinere de hrean utilizate pentru procedurile cosmetice se taie la începutul primăverii. Materiile prime pot fi recoltate pe tot parcursul verii, dar cantitatea maximă de nutrienți se acumulează în frunze toamna.
 
Partea de la suprafață a plantelor este tăiată cu atenție și atârnată într-o cameră bine ventilată. În această stare, acestea pot fi stocate până în sezonul următor.

 
Utilizări

Frunzele și rădăcinile proaspete sunt adesea folosite în conserve și la murături. Sosurile sunt de asemenea preparate din legume rădăcinoase, adăugate la salate și legume la murat. Frunzele tinere sunt adăugate în supe și salate.

În medicina populară, există mai multe utilizări pentru această legumă. Din ea sunt preparate tincturi, iar frunzele tinere sunt folosite pentru comprese.
 
Loțiunile pe bază de hrean sunt folosite pentru ameliorarea durerilor articulare:
  1. Frunzele proaspete se macină, se amestecă cu o lingură de suc de lămâie și se freacă pe articulații de mai multe ori pe zi.
  2. Pentru ameliorarea inflamației, frunzele tinere sunt aplicate pe articulații și se lasă peste noapte.
  3. Compresa de frunze de hrean și miere, tocate și amestecate în proporții egale, va ajuta la ameliorarea durerii și la reducerea inflamației.


Tinctura de frunze de hrean este un medicament universal. Pregătiți medicamentul astfel:
  1. 5-6 frunze mari de hrean sunt zdrobite, introduse într-un borcan și umplute cu 500 ml de votcă sau alcool.
  2. Recipientul este acoperit cu un capac și pus la frigider timp de o săptămână.
  3. Înainte de utilizare, filtrați și beți o lingură de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
Dacă adăugați puțină miere sau suc de lămâie la tinctură, acesta va servi ca un remediu eficient în lupta împotriva răcelilor și a tusei.


Contraindicații

În ciuda numeroaselor proprietăți utile ale frunzelor de hrean, există și anumite contraindicații. Nu sunt recomandate persoanelor cu gastrită acută, pacienților cu ulcer gastric și patologii renale grave. Dacă utilizați hrean în exces, poate fi afectat negativ starea sistemului digestiv.

Sursa: Farm Ro
loading ...