VITICULTORII TREC LA TOMATE. Italia se confruntă cu criza strugurilor

31 mai 2023
Criza strugurilor, sau mai degrabă crizele care au loc în Italia determină viticultorii să se reprofileze. Unul dintre ei este Giovanni Mangiapane, un cultivator de struguri din renumita zonă Mazzarrone din Sicilia, cu ani de experiență în domeniu s-a apucat de crescut roșii. A ales un soi tmpuriu, astfel are roada în perioada de extrasezon pentru struguri.

Din 2018, nu am avut decât crize și probleme cu strugurii. La un moment dat, mi-am dat seama că trebuie să schimb ceva; poate trebuia să abordez agricultura din alt punct de vedere pentru a ieși dintr-un impas care nu se mai termina. Pe de altă parte, nu am fost și încă nu sunt convins că trebuie să înlocuim strugurii tradiționali, așa cum auzim din multe surse, spune Mangiapane.

A defrișat 0,5 hectare de vie din soiul Black Magic pentru a planta roșii cherry

A trebuit să mă gândesc la cum să adaptez structura podgoriei pentru roșii, inclusiv prin fertirigare, și, ca începător, a trebuit să învăț despre soiurile de roșii cherry disponibile. Alegerea a căzut pe Eletta din sămânță, altoit pe portaltoiul Top Bental. Datorită versatilității sale, tipul de roșii Eletta poate fi transplantat în Sicilia de la jumătatea lunii septembrie până în aprilie. În plus, este o roșie cherry de foarte bună calitate, mai spune fermierul.



Un proiect experimental, care îmbunătățește veniturile și mecanizează procesul

Conversia serelor existente, care trebuie să fie înalte, va costa aproximativ 4 euro pe metru pătrat. În rânduri de 190 de metri, plantele sunt plantate la o distanță de 40 cm, între rânduri 2,6 m, ceea ce va permite unui tractor să intre în seră fie pentru tratament fitosanitar, fie pentru mutarea încărcăturilor în timpul recoltării.

Giovanni Manjapane intenționează să continue și să extindă proiectul. Acest lucru va oferi venituri în afara sezonului de creștere a strugurilor. Roșia plantată în februarie a dat recoltă la mijlocul lunii mai. Recoltarea va dura până în iulie. Vânzările angro aduc fermierului un profit de aproximativ 2 euro pe kilogram.
 
Nu spun că toată lumea ar trebui să treacă la roșii, dar merită să încerci extensii mici, 5-10% din suprafața ta, ca și mine. Cu toate acestea, pentru sezoanele următoare, mă gândesc să extind campania de producție având un ciclu lung de iarnă.

Așa, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu strugurii, pot prelungi perioada de recoltare, asigurându-mi un venit care anterior era inexistent pentru că era legat doar de durata sezonului de vegetație a strugurilor, povestește antreprenorul.

Sursa: Hortidaily
loading ...