UNDE ÎȘI VINDE UCRAINA CEREALELE? O bună parte dintre acestea rămâne în Europa

30 aug 2022
Exportul de cereale din Ucraina funcționează din ce în ce mai bine. Cu toate acestea, cantitățile sunt încă mici. Iar noua recoltă pune presiune pe piață. Cu toate acestea, navele nu navighează din porturile ucrainene către Africa - ci mai ales către Turcia și Europa, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Potrivit Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, de la începutul anului de comercializare 2022/23, până pe 26 august, țara a exportat aproximativ 3,4 milioane de tone de cereale și leguminoase, dintre care 1,70 milioane de tone până acum, în august. Acest lucru a fost anunțat sâmbătă de Ministerul Agriculturii.

În același timp, anul trecut, exporturile s-au ridicat la 7,0 milioane de tone, dintre care 3,97 milioane de tone au fost doar în august.

Suma exportată până acum a inclus:

- 937.000 de tone de grâu, comparativ cu 3,4 milioane de tone anul trecut,
- 274.000 de tone de orz față de 2,4 milioane de tone
- și 2,2 milioane de tone de porumb, față de 1,2 milioane de tone anul trecut.

Aceasta înseamnă: Exporturi semnificativ mai puține de grâu și orz – dar un volum aproape de două ori mai mare decât în ​​anul precedent de porumb exportat  - din stocurile vechi.

Încă multe cereale așteaptă în porturi

Conform datelor disponibile, în perioada 1 august - 26 august, 36 de nave au părăsit cele trei porturi ucrainene: Odesa, Pivdennyi (Yuhzny) și Chornomorsk. În ultimii ani, însă, o treime bună din toate exporturile de cereale au fost procesate prin portul Mykolayev și aproape 60% prin cele trei porturi menționate mai sus. Pe lângă cereale, soia, rapiță, semințe de floarea soarelui și ulei, precum și furaje combinate au mai fost expediate prin aceste porturi pentru export.

Potrivit informațiilor ucrainene, aproximativ 25 de milioane de tone de cereale din vechea recoltă erau încă depozitate în porturi la începutul războiului - din care, aproape 15 la sută, cele 3,4 milioane de tone menționate mai sus, au fost expediate prin cele trei porturi menționate mai sus, departe prin Dunăre – sau prin intermediul transportului feroviar.

Potrivit estimărilor Departamentului Agriculturii al SUA (USDA), noua recoltă ar trebui – în ciuda unei cantități mult mai mici din cauza războiului – să împingă un volum suplimentar la export de 11 milioane de tone de grâu, 12,5 milioane de tone de porumb și aproape 2 milioane de tone de orz.

Cele mai multe nave merg în Turcia - 16 din 36

Cu toate acestea, principalele destinații pentru exporturile curente de cereale în iulie și august nu au fost în zonele de foamete din Africa. Mai degrabă, principalul cumpărător de grâu și porumb ucraineni a fost Turcia. Din cele 36 de plecări de nave înregistrate până pe 26 august, 16 nave au mers către clienți turci. Alte țări țintă pentru porumbul ucrainean au fost Italia, Irlanda, Iran, dar și Coreea de Sud și chiar România și Germania.

Pe lângă Turcia, grâul a mers și în Egipt, Israel, Djibouti - și în Sudan. Livrările au fost efectuate în total, în 12 țări, dintre care Sudanul a fost singura țară africană la sud de Sahara.

Riscul major afectează exporturile

Primele de risc, percepute de companiile de asigurări au scăzut recent. Când a fost semnat acordul cu cereale, companiile de asigurări încă percepeau 4 până la 5% din valoarea de piață a navelor pentru o perioadă de șapte zile. În prezent, primele sunt de 1% până la 1,5% din valoarea navei, ridicându-se, în medie, la 200.000 până la 300.000 $ pe navă pe săptămână, raportează comercianții de cereale.

Anterior, cei mai mari cumpărători de porumb ucrainean erau țările UE și China, precum și Egipt - și apoi, la o oarecare distanță, Coreea de Sud, Turcia și Iran. În cazul grâului, înainte de începerea războiului, mărfurile erau vândute în principal în Egipt, Indonezia, Turcia, Bangladesh, Filipine și numeroase țări din Africa de Nord.

Înainte de război, câteva 100.000 de tone de grâu au mers și în Etiopia, Kenya, Nigeria și Sudan, precum și în Uganda și Mozambic. Se pare că nici grâu nu a putut fi expediat în țările de la sud de Sahara anul acesta, în afară de Sudan. Primele de risc ridicate încetinesc activitățile exportatorilor, deoarece le reduc profiturile și, de asemenea, scad prețurile de cumpărare ale fermierilor ucraineni.
 
 
loading ...