UCRAINA VA CONSTRUI SPAȚII DE DEPOZITARE LA GRANIȚA CU UE. Fermierii vor primi ajutoare pentru însămânțarea de iarnă

01 sep 2022
Producătorii ucraineni nu vor avea suficientă capacitate pentru a stoca noua recoltă. Este necesar să se grăbească transportul cerealelor, cel puțin până la granițele cu Uniunea Europeană, și să se utilizeze terminale și construcții temporare, capacități libere de lift în statele vecine pentru depozitarea produselor, precizează Uniunea Ucraineană a Industriașilor și Antreprenorilor (USPP).

Fără îndoială, deschiderea porturilor maritime pentru exportul de cereale ucrainene este o realizare semnificativă a Ucrainei cu ajutorul ONU și al altor parteneri internaționali. USPP a susținut în mod constant crearea de coridoare „de cereale” și, de asemenea, propune extinderea exporturilor maritime către produsele HMC. Acest lucru va oferi încă 600 de milioane de dolari în fiecare lună, a menționat USPP.

Cu toate acestea, volumele de transbordare sunt mult mai mici decât cele așteptate: o medie de 1 milion de tone/lună, în ciuda faptului că stocurile în 2021 s-au ridicat la 20 de milioane de tone, la care se adaugă 67 de milioane de tone de semințe oleaginoase și cereale care se preconizează a fi recoltate în acest an. Mai mult, acordul pentru exportul de cereale este încheiat pentru 120 de zile și nimeni nu poate fi 100% sigur că va fi continuat, așa că exporturile trebuie crescute cât mai mult, susțin reprezentanții USPP.

Din cauza problemelor legate de logistică și securitate (ambele sunt o consecință a războiului Rusiei împotriva Ucrainei), majoritatea contractelor fermierilor ucraineni sunt acum la vedere. Adică sunt achitate după furnizarea bunurilor. Această situație limitează semnificativ capacitățile financiare ale fermierilor. Potrivit estimărilor asociațiilor de specialitate, o treime dintre acestea (30%) nu vor efectua însămânțări de iarnă.

În ceea ce privește viitoarea însămânțare de iarnă, aici este necesar să se facă cele mai specifice calcule ale suprafețelor sigure disponibile (nu sub ocupație, neexploatate de Federația Rusă) și să se stimuleze fermierii cu împrumuturi pentru implementarea acesteia, se arată în comunicatul USPP. 

Un program similar este oferit în prezent de ONU. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu sprijinul financiar al guvernului japonez, care va acorda asistență întreprinderilor agricole (al căror teren nu depășește 50 de hectare) în furnizarea de semințe pentru culturile de iarnă și de primăvară. Cu toate acestea, este greu de spus care va fi efectul, deoarece micile întreprinderi agricole au supraviețuit cu greu „cursei exporturilor”-2022 și au o rezervă mai mică de putere financiară pentru a desfășura activități în perioada următoare.

Construirea unor terminale temporare la granițele cu UE cu condițiile bune pentru depozitare va face posibilă revenirea la comerțul contractual (futures) și va reduce presiunea logistică asupra industriei, subliniază USPP.

În plus, potrivit experților, este necesară extinderea programelor de stat pentru dezvoltarea zootehniei, recoltarea plantelor de siloz și procesare. Întrucât una dintre problemele cheie va rămâne lipsa finanțelor.

Achiziții din Rezerva de Stat, construirea de module temporare pentru depozitare, achiziționarea silo-bag-urilor de la producătorul ucrainean și utilizarea acestora, prelucrarea, precum și rezolvarea problemelor logistice ale exportatorilor – acestea sunt punctele cheie ale planului de acțiune al guvernului în sectorul agricol, se mai arată în comunicat.
loading ...