NICIUN PORT NU FUNCȚIONEAZĂ ÎN ODESA. Tone de cereale sunt blocate în Ucraina. Zelenski cere ajutor

10 mai 2022
Comerțul în porturile Ucrainei este blocat, a declarat președintele Volodimir Zelenski, care a cerut comunității internaționale să ia măsuri imediate pentru ca transporturile de grâu să poate fi reluate, iar o criză alimentară globală să fie, astfel, prevenită, scrie Reuters.

Volodimir Zelenski a făcut aceste comentarii după ce a vorbit cu președintele Consiliului European Charles Michel, care se află în vizită la Odessa - principalul port de la Marea Neagră pentru exportul de produse agricole, unde rachetele au lovit locuri turistice și au distrus mai multe clădiri luni.

Niciun port nu funcţionează în Odesa. Probabil că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în Odesa după al Doilea Război Mondial, a spus el, precizând că viaţa obişnuită legată de activitatea maritimă este blocată de Rusia, şi acest lucru afectează nu numai Ucraina.

Fără exporturile noastre agricole, zeci de ţări din diferite părţi ale lumii sunt deja în pragul penuriei de alimente.

Şi în timp, situaţia poate deveni de-a dreptul teribilă. Politicienii discută deja despre posibilele consecinţe ale crizei preţurilor şi ale foametei din Africa şi Asia. Aceasta este o consecinţă directă a agresiunii ruse, care poate fi depăşită numai împreună - de toţi europenii, de întreaga lume liberă.

Poate fi depăşită punând presiune asupra Rusiei, forţând efectiv Rusia să oprească acest război ruşinos, a mai spus Volodimir Zelenski. 

Ucraina a fost al patrulea exportator mondial de porumb (porumb) în sezonul 2020/21 și al șaselea pentru exportul de grâu, potrivit datelor Consiliului Internațional pentru Cereale. 

Aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt acum blocate în Ucraina, a declarat vineri un oficial al agenției pentru alimente ONU.

Trebuie luate măsuri imediate pentru a debloca porturile ucrainene pentru exporturile de grâu, a fost mesajul lui Zelenski pe contul său de Telegram, fără să precizeze la ce măsuri se referă.
Premierul canadian Justin Trudeau, care a vizitat Kievul duminică, a declarat că țara sa va ajuta Ucraina să găsească soluții pentru a exporta cerealele depozitate.

Charles Michel a constatat în cursul vizitei la Odesa, impactul războiului rus asupra lanţurilor de aprovizionare mondiale, în special în ceea ce priveşte cerealele, dintre care multe tone sunt blocate în port din cauza blocadei ruseşti la Marea Neagră.

Această blocadă afectează nu doar economia ucraineană, dar, de asemenea, împiedică accesul lumii la mărfuri alimentare vitale şi pune în pericol securitatea alimentară globală, a afirmat Michel, conform sursei citate.
 
loading ...