CARE SUNT CELE MAI BUNE SOIURI DE AFINE, SOLICITATE DE CONSUMATORI?

29 mar 2023
Afinele sunt din ce în ce mai populare în rândul consumatorilor de la noi. Asta determină și producătorii să investească în înființarea plantațiilor. Dominika Kozarzewska, specialist în producerea pomușoarelor vorbește despre soiurile mai populare și mai productive și despre soiurile ce se pretează la export, transmite AGROMEDIA, cu referire la sadyogrody.pl.

Cele mai populare soiuri de afine - pe care merită să pariezi?

Cel mai popular soi cultivat este probabil încă „Bluecrop” (cu un timp mediu de coacere), deși în ultimii ani plantările soiului timpuriu „Duke” au crescut foarte dinamic. „Bluecrop” este considerat de mulți cultivatori ca fiind cel mai ușor soi de cultivat și are randament bun.

După părerea mea, „Bluecrop” este mediu din toate punctele de vedere - susceptibilitate medie la boli, mărimea și calitatea medie a fructelor și termenul de valabilitate mediu după recoltare. Pe piaţa de export actuală, foarte competitivă, soiul „Bluecrop” nu merge foarte bine. Nu este potrivit pentru transportul pe distanțe lungi, chiar și către piețele europene mai îndepărtate, spune Dominika Kozarzewska.



Pe de altă parte, „Duke” în clima temperată nu are încă o concurență puternică când vine vorba de soiurile timpurii. De asemenea, sunt plantații mari din soiul „Chandler”, care dă fructe foarte mari, dar se coace neuniform și este susceptibilă la boli fungice. Din acest motiv, nu este potrivit pentru transportul către piețe îndepărtate.

Dintre soiurile puțin mai noi, cu maturare medie până la mijlociu-târzie, merită menționate „Liberty” și „Drapera”. Fructele lor sunt de o calitate mai bună,  răcite rapid după recoltare, pot fi expediate aproape oriunde în lume. Cu toate acestea, randamentul acestor soiuri nu este copleșitor, iar cultivarea lor este destul de dificilă - explică experta.

Cele mai populare soiuri târzii, cum ar fi „Aurora” sau „Elliott”, pot avea un gust prea acru în condiții meteorologice nefavorabile în septembrie, chiar și atunci când sunt cultivate sub acoperire. Acest lucru duce uneori la probleme de export.

Alegerea soiului de afine - de unde să începem?

Potrivit Dominikăi Kozarzewska, atunci când ne gândim la alegerea soiurilor, ar trebui să ne punem întotdeauna mai întâi întrebarea - unde vom vinde fructele?

Dacă direct din plantație sau în piețele agricole locale - o distribuție uniformă a coacerii în timpul sezonului și un aspect atractiv vor fi importante. Dacă optați pentru recoltarea mecanizată - alegeți soiuri care să asigure acces la afine (arbuști mai puțin compacți) și să aibă ciorchini destul de liberi.
  • Pentru piața internă - cele care se caracterizează printr-o durabilitate post-recoltare cel puțin medie și o înflorire frumoasă.
  • Pentru export - soiuri cu fructe relativ mari, dar foarte ferme, sensibilitate redusă la boli și durabilitate remarcabilă după recoltare. Gustul bun este o necesitate în orice caz!

Ce soiuri de afine iubesc consumatorii?

Dr. Dorota Łabanowska-Bury, Core Team, liderul echipei pentru sarcini de cercetare și cooperare cu știința din Polonia, a subliniat ce soiuri le plac consumatorilor și a sugerat ce să ia în considerare fermierii atunci când aleg soiuri atât pentru piața internă, cât și pentru export.

Din punctul de vedere al consumatorilor, gustul este cel mai important. Deoarece afinele sunt un fruct iubit de copii, aceștia vor decide dacă își vor convinge părinții să cumpere o cutie de pomușoare albastre la următoarele cumpărături. Mărimea este și ea importantă, deoarece consumatorul cumpără cu ochii. Se pot observa schimbări mari în acest domeniu - consumatorii aleg fructe cu un diametru mare și, în plus, acordă atenție stratului atractiv de ceară. Deciziile privind selecția soiurilor pentru noi plantari ar trebui să meargă în această direcție - susține dr. Dorota Łabanowska-Bury.

Experta recunoaște că atunci când se gândește la export, în afară de parametrii de mai sus, sunt necesare și: fermitate mare, duritate și durabilitate în transport. Aceste caracteristici sunt indirect determinate genetic, dar depind și mult de condițiile de creștere și de tratamentul post-recoltare. Merită să planificați recoltarea și răcirea fructelor direct pe câmp.

Așa cum repetă specialiștii din industrie de câțiva ani - pentru a menține calitatea înaltă după recoltare, cel mai important este să răcești fructele cât mai curând posibil.

Soiuri noi de afine 

Dominika Kozarzewska recunoaște că, datorită adecvării medii la export a celor mai populare soiuri, mulți cultivatori testează în prezent - la o scară mai mică și mai mare și cu grade diferite de succes - noi soiuri din diverse programe de ameliorare, dintre care cele mai populare sunt de ex. „Calypso”, „Cargo”, „Valor” și „Ultimul apel”. Produc fructe mari și de calitate superioară (mai ferme, cu o durabilitate mai bună după recoltare), dar par să fie mult mai susceptibile la deteriorarea mugurilor, mai ales iarna, decât soiurile „tradiționale”. Desigur, multe depind de locație și microclimatul de pe plantație. Deocamdată, printre noile soiuri nu vedem un candidat puternic pentru cultivare, asigurând recolte stabile în fiecare an.
loading ...