APICULTORII DIN KIROVOHRAD AU RĂMAS FĂRĂ PRIMA MIERE DIN CAUZA VREMII RECI

30 mai 2023
Din cauza primăverii răcoroase și a ploilor, apicultorii din regiunea Kirovohrad nu vor scoate prima miere. Nu este suficientă pentru extracție, a declarat pentru Andriy Varava, șeful uniunii regionale a apicultorilor. O bună parte din timpul destinat culesului, albinele au fost inactive. Situația este aceeași pentru toți anul acesta, spune Andriy Varava, președintele Uniunii regionale a apicultorilor, transmite AGROMEDIA, cu referire la SuspilneMedia.

Mierea care ar fi putut fi adunată din livezi a fost ratată. Dar acum, vremea se îmbunătățește. Este greu de prezis care va fi prețul mierii deocamdată.

Anul trecut, cel mai mic preț per kilogram a fost de 60 de grivne. Atât costa mierea de floarea-soarelui și ierburi. Mierea de salcâm, tei și hrișcă sunt cu 20-30 la sută mai scumpe. Aceste tipuri de miere sunt mai apreciate, spune Andrii Varava.

Citește și: BOALA NEAGRĂ A ALBINELOR

Poate fi 80, 90 și 100 de grivne pe kilogram. Practic, Ucraina consumă 20 la sută din mierea care este colectată. Toată mierea este exportată în străinătate, iar politica de prețuri depinde de partenerii noștri.

Mykola Holub din satul Veselyvka, raionul Kropyvnytskyi, este apicultura de 45 de ani. În stupina lui, sunt o sută de colonii de albine. Au iernat bine. Primăvara nu le-a hrănit, pentru că albinele aveau rezerve de miere din toamnă. Mykola Golub nu va colecta prima miere anul acesta din cauza primăverii răcoroase, ploioase, a înfloririi târzii și a cantității mici de nectar.

Aceste trei-patru săptămâni de frig vor împinge înapoi dezvoltarea albinelor. Probabil că anul acesta nu va mai fi deloc miere pură din livezi. A fost foarte frig când a înflorit caisul, cireșele, merii, a fost și vânt puternic.



Potrivit lui Mykola Golub, într-o primăvară caldă ar putea colecta 10-15 kilograme din prima miere din livezi. Anul acesta, dacă ar aduna, ar fi la jumătate. Acum, speră că albinele vor colecta nectar din salcâm.
În zona noastră, nu semănăm rapiță, așa că așteptăm salcâmul. Avem mult.

Citește și: APILARNIL - BENEFICII

Pe lângă vremea rece, o altă amenințare pentru albine o reprezintă substanțele chimice folosite pentru tratarea câmpurilor. Albinele care colectează nectar acolo sunt otrăvite. Anul acesta, apicultorul nu a avut astfel de cazuri.

Prețul mierii depinde de cât de mult din acest tip de miere am extras. Dacă, de exemplu, nu este suficientă miere de salcâm, atunci această miere va fi mai scumpă. Dacă există mai mult acest tip de miere, atunci prețul va fi mai jos, explică apicultorul.

Citește și: DIAGNOSTICAREA BOLILOR LA ALBINE

În regiunea Kirovohrad sunt înregistrați oficial 4.302 de apicultori. În Uniunea regională a apicultorilor sunt 300.
loading ...