PARTICIPANȚII LA TÂRGURI ÎȘI POT DECONTA CHELTUIELILE DE PARTICIPARE

02 jun 2022
Toți agenții economici din Republica Moldova, care participă la târguri și expoziții în format fizic sau virtual, au posibilitatea să-și deconteze cheltuielile de participare prin intermediul „Programului de subvenționare a participării agenților economici la târguri și expoziții”, gestionat de ODIMM. Valoarea subvenționării poate fi de la 2 mii lei, până la 5 mii lei, în funcție de formatul  de desfășurare a expozițiilor și târgurilor. Totodată, depunerea setului de acte necesare pentru decontarea cheltuielilor poate fi realizată exclusiv online.

Dumitru Pântea, director interimar ODIMM a evidențiat importanța târgurilor și expozițiilor în promovarea produselor și serviciilor companiilor autohtone:

Târgurile și expozițiile sunt parte integrantă ale instrumentelor de marketing, iar participarea întreprinderilor mici și mijlocii este importantă pentru a analiza concurenţa şi de a găsi noi oportunităţi de dezvoltare.  ODIMM susține participarea agenților economici la târguri și expoziții prin rambursarea parțială a cheltuielilor. Astfel, prin Programul de subvenționare a participării agenților economici la târguri și expoziții, companiile participante la expozițiile în format fizic (offline) pot deconta până la 1 mie lei din costul taxei de înregistrare și jumătate (50 %) din costul chiriei spațiului expozițional, dar nu mai mult de 4 mii lei. În cazul expozițiilor virtuale (online), companiile pot beneficia de rambursarea integrală a costului taxei de înregistrare, dar nu mai mult de 2 mii lei.

Reprezentantul Camerei de Comerț și Industrie, a reiterat faptul că târgurile și expozițiile sunt o scenă deschisă pentru promovarea companiilor.

Unul dintre avantajele târgurilor și expozițiilor îl reprezintă faptul că consumatorii se pot întâlni cu producătorii, care într-un timp scurt, de numai câteva zile, își promovează produsele la cel mai înalt nivel. Practica a dovedit că atât târgul, cât și expoziția este singurul loc care oferă condițiile cele mai favorabile pentru comunicarea și angajarea de discuții și negocieri cu un număr mare de specialiști într-un timp scurt. CCI a RM organizează anual circa 30 expoziții regionale, o expoziție națională - "Fabricat in Moldova" și desigur, expoziții peste hotare, cu genericul "Republica Moldova Prezintă", iar prin organizarea acestor evenimente ne propunem să susţinem antreprenorii autohtoni, să oferim participanţilor posibilitatea de a promova mărfurile şi serviciile naționale, să iniţieze noi relaţii de colaborare şi să studieze mai minuțios piaţa internă a declarat Mihai Bîlba, vicepreședintele CCI a Republicii Moldova.

Programul de subvenționare a participării agenților economici la târguri și expoziții, gestionat de ODIMM, are ca scop susținerea şi promovarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, prin rambursarea parțială a cheltuielilor eligibile de participare a agenților economici în cadrul expozițiilor / târgurilor la nivel național şi regional. Prin acest mecanism de suport antreprenorial se urmărește susţinerea producătorilor de mărfuri şi servicii în promovarea pe piaţa internă şi externă a proiectelor, tehnologiilor, know-how, mărfurilor şi serviciilor autohtone, precum și crearea unor condiţii adecvate pentru stabilirea contactelor de afaceri, a parteneriatului şi colaborării interne şi internaţionale. La program pot aplica întreprinderile micro, mici și mijlocii din Republica Moldova, care nu se află în procedură de insolvabilitate și nu înregistrează datorii la bugetul de stat. 
 
 
loading ...