GRANTURI PENTRU PROIECTELE DE INFRASTRUCTURĂ DE IRIGARE

08 nov 2022
APL-urile (Primarii), în asociere cu grupurile interesate de mici fermieri, Asociațiile Utilizatorilor de Apă, întreprinderile agricole formale la nivel de localitate pot aplica la concursul de granturi pentru Finanțarea proiectelor de infrastructură publică (infrastructură de irigare). Concursul este anunțat de către UCIP IFAD Moldova și se desfășoară în cadrul proiectului „Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale”.

Potrivit organizatorilor, concursul este deschis pentru întregul an, până la debursarea fondurilor planificate pentru 2023: suma de 600 000,00 dolari SUA.

Proiectul „Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale”, finanțat de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă și Fondul de Adaptare este destinat pentru a acorda suport  investițiilor în infrastructura de irigare care se va axa pe sisteme micro și mici de irigare.

Rezultatele preconizate în urma intervențiilor proiectului vor fi de cel puțin 20 de sisteme de irigare mici, cu obiectivul final de 400 de beneficiari.

Infrastructura publică, cum ar fi infrastructura economică/productivă de irigare, va include:
  1. Sisteme de irigare la scară mică conectate la Sistemele Centrale de Irigare existente care se află la balanța Apele Moldovei, de obicei aceste sisteme vor include stație de pompare, conductă de aducțiune la terenurile beneficiarilor, bazin de acumulare a apei pentru irigare (la necesitate) căptușit cu geotextil de protecție din polipropilenă cu o capacitate de stocare de până la 15.000 mc, precum și stație de pompare din bazinul de acumulare a apei pentru irigare (la necesitate);
  2. Sisteme de irigare la scară mică cu sursa de apă existente în comunitate/localitate (stație de pompare din rezervoare naturale de apă râu/lac), de obicei aceste sisteme vor include stație de pompare, conductă de aducțiune către terenurile beneficiarilor, bazin de acumulare a apei pentru irigare (la necesitate) căptușite cu geotextil de protecție din polipropilenă cu o capacitate de stocare de până la 15.000 mc și stație de pompare din bazinul de acumulare a apei (la necesitate);
  3. Construcția/reabilitarea lacurilor/iazurilor de acumulare a apei, aceste lacuri/iazuri vor servi pentru utilizarea: apei pentru irigare, precum și ca sursă de apă pentru animalele domestice și sălbatice. Aceste lacuri/iazuri nu vor fi date în arendă pentru piscicultură (piscicultură).
Zona de implementare: zonele rurale ale Republicii Moldova, aflate sub controlul Guvernului Republicii Moldova, inclusiv al Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia, cu excepția entităților care sunt înregistrate și desfășoară activitatea în mediul urban.

Pentru detalii despre cum puteți aplica la proiect accesați UCIP IFAD.
loading ...