CUM POȚI OBȚINE 500.000 DE LEI PENTRU DIGITALIZAREA AFACERII AGRICOLE

19 oct 2022
Este cunoscut faptul că implementarea soluțiilor inovative în procesele agricole oferă mai multă competitivitate afacerilor, optimizând procesele și reducerea costurilor de producție. Fermierii și toți cei conectați la industria de producere înțeleg că pentru a aduce plus valoare afacerii pe care o dezvoltă, trebuie să pună accent în continuare pe creșterea investițiilor în tehnologizare și digitalizare.



Soluții digitale pentru dezvoltarea agriculturii
O soluție modernă și care oferă agricultorilor posibilitatea de a optimiza sănătatea solului și randamentele lui, luând decizii bazate pe informații exacte este sistemul Stenon FarmLab. Acesta are capacitatea de a analiza cei mai importanți parametri ai solului în timp real, inclusiv locația de unde au fost extrase, fără a trimite probe către laboratoare specializate. Softul evaluează datele și prezintă rezultatele într-un mod practic și ușor de înțeles, prin intermediul unei aplicații.
O altă soluție modernă implementată deja în agricultura din țară reprezintă serele în sistem hidroponic și cele verticale, care sunt automatizate cu ajutorul tehnologiilor digitale și a IoT (Internet of Things). Ambele sisteme oferă plantelor toate elementele nutritive necesare prin intermediul apei și devin o soluție potrivită pentru suprafețe limitate.
Pentru a preveni și minimiza riscurile climaterice, fermierii din țară utilizează în afacerile din domeniul agricol și stațiile meteo nMetos, care oferă date exacte despre soluri, prognoze meteo, boli, dăunători și diferite date statistice pentru monitorizarea complexă a câmpurilor. Stațiile sunt cel mai des utilizate pentru a cunoaște condițiile de semănat, umiditatea și temperatura solului dar și tratamente chimice. Utilizarea acestor dispozitive permit fermierilor să reacționeze în timp util la îngheț, căldură și alte condiții de mediu, să maximizeze biodiversitatea, să economisească resurse de apă și îngrășăminte, precum și să minimizeze perturbarea solului.

Iar pentru a asista managementul  tuturor proceselor în cadrul unei întreprinderi agricole, fermierii din țară implementează sisteme de planificare a resurselor precum este sistemul SkyScout, care încorporează o multitudine de instrumente, datele și mijloacele de control fuzionate într-un serviciu unic și mereu la îndemână.

Soluția digitală oferă o imagine completă a stării culturilor pe tot parcursul sezonului pe baza unor date fiabile, oferă acces la expertiză și economisește timp în luarea deciziilor din domeniu. Dispozitivul permite monitorizare online de oriunde a câmpurilor, determină zonele deteriorate cu culturi agricole, distanțe dintre ele și alte modificări ale zonelor agricole.

Pentru obținerea datelor de precizie, în domeniul agriculturii mai sunt utilizate soluții satelit și drone cu camere multispectrale. În timpi utili, acestea evaluează starea generală a plantațiilor agricole, nivelul hidric, identifică suficiența de azot și elaborează harta nutrițională sau identifică precoce focarele de infecție. De asemenea, datorită unei scanări inteligente, agrodronele pot evalua densitatea culturilor, stabilesc pierderile climatice și cele cauzate de dăunători. Iar pentru a eficientiza munca, dronele pentru pulverizare de precizie oferă precizie totală, rapiditate la stropire de 20h/oră, pulverizare exact pe focar,  în cazul dăunătorilor, precum și pulverizare de îngrijire.

Cum poți obține 500.000 de lei pentru digitalizarea afacerii agricole
Pentru a fi beneficiar al Programului de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), este nevoie ca antreprenorii să activeze ca persoană juridică sau persoană fizică cu patentă de întreprinzător, să aibă o experiență de minim un an, să nu aibă datorii către bugetul public și să dispună de personal calificat. 
 
Ghidul participantului la Programul de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii este aici: https://bit.ly/3yRmHhm
Mai multe informații pot fi obținute la  numărul de telefon + 373 60 730 202 
 
Programul de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii este finanțat din bugetul de stat al Republicii Moldova și este implementat de ODA, alături de partenerii strategici ai programului: Uniunea Europeană, USAID și Guvernul Suediei. 
 
 
 
 
loading ...