19 AUGUST - ZIUA APICULTORULUI. Cum a fost sărbătorită, AICI

22 aug 2022
În Republica Moldova, Ziua Apicultorului este marcată tradițional la data de 19 august. Cu această ocazie, pe întreg teritoriul țării au fost organizate mai multe evenimente care au adunat producătorii autohtoni de produse apicole.

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) a sărbătorit cu această ocazie timp de 3 zile în centrul Chișinăului, prin organizarea Târgului Apicol. În afară de expoziția și vânzarea produselor apicole în sortiment, în scopul celebrării Zilei Apicultorului, participanții au avut parte de un program artistic divers de muzică populară și ușoară.

„Odată cu desfășurarea evenimentului, apicultorii din Moldova vor prezenta produsele din roada anului curent, cât și produsele derivate în sortiment, necătând la condițiile de secetă din vara aceasta. Mai cu seamă în anul acesta, mierea de salcâm are o culoare deschisă verzuie și un gust deosebit, prin care se caracterizează calitatea și puritatea ei naturală”, a precizat Ion Maxim, Director Executiv ANARM.

Tot în acest weekend, în sectorul Ciocana din capitală, s-a desfășurat Festivalul Pomușoarelor și al Mierii de Albine. Eveniment ce vine să susțină producătorii locali, să promoveze produsele sănătoase și benefice pentru organismul uman, dar și să familiarizeze consumatorii cu o gamă largă a produselor fermierilor din Republica Moldova.

Și la Cahul a fost organizat un eveniment dedicat crescătorilor de albine și produselor apicole. Aici sunt înregistrați și autorizați 312 de apicultori cu un efectiv de 7,3 mii familii de albine, dintre care 30 dețin stupini cu un efectiv de familii de la 100 la 400.

Secretarul de Stat Iurie Scripnic a efectuat o vizită la Cahul, unde a adresat un mesaj de recunoștință și apreciere apicultorilor pentru reușitele obținute în activitatea desfășurată.

„Vă mulțumim pentru munca zilnică, dragostea și răbdarea cu care sunt crescute familiile de albine, fiindcă datorită muncii voastre, astăzi, mierea țării noastre este cunoscută și apreciată în toată lumea", a subliniat Iurie Scripnic.

Amintim că în acest an, cu suportul ANARM și a proiectului USAID, a fost modificată Legea apiculturii și elaborat Sistemul Informațional pentru Protecția Albinelor (BeeProtect), ce va fi pus în aplicare din 1 ianuarie 2023.

Platforma va fi utilizată de către apicultorii și producătorii agricoli în scopul înregistrării și notificării reciproce a informațiilor privind aplicarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților în timpul amplasării stupinelor la pastoral.

Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Agriculturii, numărul familiilor de albine a crescut în anul 2021 până la 250 mii, iar exportul de miere - cu 200 tone.

În anul 2021, au fost exportate 3,6 mii tone de miere, dintre care – 2,7 au ajuns pe rafturile din Uniunea Europeană. În acest an, exportul de miere constituie 1,4 mii tone, pe piața europeană au fost livrate 1000 de tone.
 
 
loading ...