VACILE SIMMENTAL ȘI PROPRIA INSTALAȚIE DE BIOGAZ – succesul fermei de familie din Anenii Noi

23 jan 2023
Se spune că vacile din rasa Simmental produc cel mai curat și sănătos lapte, dintre toate rasele. Acestea mai sunt cunoscute pentru producția mare de lapte, aproximativ 5000 de litri pe an. Exista insa si situatii in care vacile Simmental produc și 8000 de litri de lapte pe an. Laptele produs de vacile Simmental este foarte nutritiv, bogat în grăsimi (3,8%) și proteine (3,4%).

În Republica Moldova, vaci din rasa Simmental întâlnim la ferma „Agronatura” SRL din Anenii Noi. Ferma este una de familie, cu ciclu închis de producere și procesare a laptelui de bovine. Antreprenorii vând atât lapte în stare proaspătă, cât și smântână, chefir, iaurt și lapte covăsit. De asemenea, au instalate și câteva dozatoare de lapte proaspăt.

Văcuțele noastre ne oferă zilnic aproximativ 2.000 litri de lapte proaspăt și gustos. Toate produsele noastre sunt fabricate din laptele nostru de la fermă. Calitatea laptelui este întotdeauna stabilă, iar clienților le place.
Traseul laptelui este foarte scurt, de numai câteva ore. Asta face ca produsele noastre să se bucure de o calitate superioară celor aflate pe piață, păstrându-și toate valorile nutritive. Dar și gustul autentic de demult, menționează antreprenorii.

Pe lângă calitate și gust, fermierii sunt conștienți că, în prezent, un alt criteriu la fel de important pentru succesul produselor pe piață este marketingul. Astfel, aceștia împărtășesc din experiența și munca lor la fermă pe rețelele de socializare.

Dieta vacilor este extrem de importantă! Aceasta influențează atât calitatea laptelui, cât și sănătatea animalului. O vacă de lapte mănâncă 50-60 kg de furaj pe zi. Mai mult de jumătate din meniu este constituit din fân, siloz, furaje compuse, precum și alte culturi, cum ar fi orz, soia. În dietă, asigurați-vă că includeți vitaminele care se află în furaj și minerale. Apropo, rația zilnică pentru o vaca costă cât un business lunchîn cele mai bune restaurante din Chișinău, au scris antreprenorii pe pagina companiei.

La fermă, a fost instalată și o stație de biogaz. Un proiect care le permite să comercializeze energie electrică din surse regenerabile (energie ecologică), în cazul lor, dijecțiile animaliere de la fermă şi să asigure în jur de 150 de case cu energie electrică, spun antreprenorii. Într-o postare pe rețelele de socializare, aceștia au menționat:

1) Am demonstrat eficiența primelor reactoare de biogaz lansate în anul 2021, acestea asigură ferma, fabrica de lapte și blocurile administrative cu apă caldă, electricitate, căldură și abur, productivitatea reactoarelor mici fiind 1000m3 (gaz metan) /zi.

2) Am lansat stația cu un potențial de 160m3 (gaz metan)/oră, potențialul de producere și comercializare a energiei electrice - 315 KW/oră.

3) În viitor, ne propunem să producem 500m3/oră ca să putem comercializa în rețea 1000 KW/oră.

Recent, antreprenorii au primit în vizită 10 administratori de ferme de bovine și un administrator de fermă ovine, care intenționează să-și organizeze procesarea materiei prime și perlucrarea deșeurilor în condiții de fermă, după modelul implementat de „Agronatura” SRL.

 „Fermele de familie” de  bovine pentru producerea laptelui, în România, constituie aproape 80% din numărul total de unităti pe motivul că nu necesită forță de muncă adăugătoare, iar lucrările de întreținere a animalelor se efectuează doar de membrii familiei. Pentru  procesare ar fi bine de folosit minifabrici de procesare de tip container cu capacitatea de procesare a 500-2000 l lapte per șargă de producere, ceea ce ar permite pătrunderea mai ușor în cooperare pe rafturile lanțurilor mari de magazine, a spus Ion Moraru, specialistul principal al Direcției Agricultură și Alimentație Hîncești, în cadrul unei vizite a fermierilor din Hâncești la ferma „Agronatura” SRL.
 
loading ...