VACILE HOLSTEIN FRIESIANS – cheia succesului Ludmilei Crețu. Cum au ajuns bovinele cu cea mai mare producție de lapte la Căușeni, vedeți AICI

13 oct 2022
Ludmila Crețu și familia ei se numără printre zecile de mii de moldoveni care au als calea străinătății pentru un trai mai bun. Au plecat din Moldova în Rusia și au locuit la Moscova câțiva ani, după care au decis că își doresc să se întoarcă acasă. În prezent, lucrează la extinderea și modernizarea micii lor ferme de produse lactate din satul Tănătari, Căușeni sperând să construiască o afacere de familie puternică.

Investiția în agricultură i-a venit firesc Ludmilei după ce s-a întors în acasă, întrucât și înainte de a merge la Moscova, ea și familia au activat în acest domeniu.

Am avut doar patru vaci și totul a fost făcut manual. Nu aveam echipamente și nici mijloace de extindere, își amintește Ludmila. Plecarea în străinătate a fost o fereastră de oportunitate pentru a ne asigura un viitor mai bun.

Ludmila a fost nevoită să facă sacrificii, dar experiența a încurajat-o să-și asume riscurile. Așadar, era pregătită să facă alegeri îndrăznețe pentru a merge mai departe și a reuși ca fermier în Moldova.

Întrucât ea a preluat conducerea fermei, soțul ei a decis să-i dea dreptul de proprietate asupra acesteia și a întregului teren. În acest fel, ea putea gestiona cu ușurință afacerea pe care urmau să o înceapă – producția de lapte.

Ludmila recunoaște că a avut un motiv suplimentar pentru a face această alegere – statul dă bonus de 15% femeilor ce solicită subvenții sau granturi, lucru de care au beneficiat în trecut.

Dar punctul de cotitură în creșterea ei ca fermier a fost sprijinul primit din partea organizației partenere a We Effect, Federația Națională a Fermierilor din Moldova (NFFM). Ei au ajutat-o ​​să obțină informații și cunoștințe, au oferit cursuri de alfabetizare financiară și a putut, de asemenea, să participe la expoziții agricole și vizite de studiu în străinătate. În timpul uneia dintre acele călătorii de studiu în Țările de Jos, ea a vizitat ferme de lapte cu faimoasele Holstein Friesians, rasă de bovine cu cea mai mare producție de lapte din lume.



Aceasta a fost momentul în care m-am hotărât să cumpăr vaca de rasă Holstein Friesians, spune ea cu mândrie. Afecțiunea pe care Ludmila o are pentru acest animal special este evidentă. Holstein Friesians este principalul semn distinctiv al turmei sale de vaci și păstrează vițeii pentru a crește și îmbunătăți calitatea efectivului.

În funcție de sezon și de disponibilitatea ierbii proaspete și a furajelor, această rasă poate da între 30 și 40 de litri de lapte pe zi. În medie, Ludmila colectează 160 de litri de lapte pe zi de la cele 13 vaci ale sale, în timp ce 100 de litri sunt colectați de la celelalte ferme din sat, astfel încât în ​​total 260 de litri de lapte pe zi sunt depozitați în lacto-congelatorul pe care îl deținela fermă. Ea vinde laptele zilnic la cea mai mare fabrică de procesare a lactatelor din Moldova.

Pe lângă vaci, Ludmila are în ferma ei 20 de capre din care familia ei asigură venituri suplimentare întrucât profitul pe care îl obțin doar din vânzarea laptelui de vacă nu este mare. Au un lacto-congelator separat pentru laptele de capră și o unitate mică de procesare complet funcțională pentru producerea brânzei de capră.

Acum am toate echipamentele necesare pentru mulsul animalelor și depozitarea laptelui, dar aș dori să extind unitatea de procesare, spune Ludmila sperând că în curând vor putea procesa și laptele de vacă și să vândă produsele direct către magazine, obținând în cele din urmă mai multe profituri pentru ei înșiși.

Înarmată cu cunoștințele dobândite la cursurile de alfabetizare financiară, ea lucrează deja la un plan de afaceri. Spune că copiii ei sunt cei care îi dau putere să se străduiască mereu să meargă înainte.
Mă gândesc la viitorul lor și vreau să construiesc o adevărată afacere de familie, spune ea.

Ludmila este în mod clar o femeie ambițioasă și extrem de energică, care pur și simplu nu poate sta nemișcată. Așa că nu este o surpriză că a câștigat anul trecut concursul național pentru cea mai bună femeie în afaceri. Aceasta este o mare recunoaștere și o onoare pentru ea, deși a fi fermieră nu este o sarcină ușoară. Este nevoie de un angajament intens, mult sacrificiu și muncă grea.  Și mai sunt și provocările mari care urmează, cum ar fi accesul la piață, finanțe și chiar forța de muncă.

Sursa: weeffect.org
loading ...