URZICA ȘI PĂPĂDIA ÎN ALIMENTAȚIA IEPURILOR. Beneficii, cum le includem în alimentație

24 mar 2023
Păpădiile și urzicile sunt plante de primăvară omniprezente pe care mulți le consideră buruieni, dar pentru crescătorii de iepuri, acestea sunt un instrument valoros pentru hrănirea gratuită cu vitamine a animalelor.

Motivul pentru care aceste plante sunt printre primele care apar primăvara se datorează ciclului lor de viață peren. Toamna, planta hibernează, dar rădăcinile ei rămân vii. Când temperaturile calde de primăvară ating, rădăcinile scot instantaneu lăstari noi și frunze hrănitoare.

Pot iepurii să mănânce păpădie? Păpădie beneficii

Păpădia este în mod rezonabil sigură pentru iepuri, atâta timp cât nu le colectați de pe marginea drumurilor sau zonele tratate cu pesticide. În primul rând, păpădia este o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea iepurilor. Sunt bogate în vitaminele A, C și K, precum și în calciu, potasiu și fier. Acești nutrienți ajută la digestia, întăresc oasele, contribuie la pielea și blana sănătoasă și îmbunătățesc sistemul imunitar.
Păpădia conține, de asemenea, beta-caroten, care se găsește în mod normal în legumele colorate precum morcovii și este transformat în vitamina A în organism. De asemenea, conține și zinc, magneziu, biotină și fosfor - substanțe antistres care sunt importante pentru sezonul de reproducere.

Păpădia este o sursă excelentă de fibre dietetice: compușii amari din frunzele de păpădie ajută la eliberarea sucurilor digestive care ajută la descompunerea alimentelor mai eficient. Din același motiv, trebuie amintit că excesul de păpădie în dietă va duce la indigestie, prin urmare, există o serie de reguli pentru a da păpădie la iepuri.

Cum dăm păpădie la iepuri?

Cel mai important, păpădia trebuie să fie proaspătă. Nu dați niciodată cele ofilite sau proaspăt cosite care sunt în proces de fermentare. Consecințele pot fi cele mai grave: balonare sau vărsături, moarte.

Este mai bine să le introduceți în cantități mici. Începeți cu una sau două bucăți și vedeți cum reacționează animalul. Dacă nu prezintă semne de probleme digestive, crește treptat cantitatea. Dacă îi dai iepurelui tău păpădii și observi că urina lui devine brusc portocalie, nu te panica. Aceasta este probabil influența pigmenților vegetali. Această colorare dispare de obicei în următoarele câteva zile.

Spălați verdeața înainte de a da iepurelui pentru a îndepărta orice murdărie sau resturi și uscați. Întreaga plantă cu flori și tulpini poate fi tocată, deoarece păpădia este comestibilă întreagă. Ca deliciu, un iepure sănătos va avea nevoie de o păpădie mare pe zi sau de două mici.

Oferă păpădie tocată împreună cu fân ca supliment la dieta ta principală. Iepurele tău ar trebui să primească în continuare aproximativ 85% din dieta zilnică din fân, nu din verdeață.

Este important să înțelegeți că păpădia este foarte bogată în calciu, ceea ce înseamnă că trebuie administrate în cantități rezonabile. Excesul de calciu poate cauza pietre la vezica urinara sau probleme ale tractului urinar la iepuri.

Pot iepurii să mănânce urzici?

Urzica are proprietăți antiinflamatorii bune, ceea ce este cu siguranță un plus dacă iarna s-a dovedit a fi geroasă și a fost frig. Alimentația cu urzici este o bună prevenire a artritei. Urzica este bogată în antioxidanți pentru a proteja sistemul imunitar și pentru a ajuta la combaterea infecțiilor. Este bogat în silice, ceea ce va face blana strălucitoare și moale.

Primăvara este cel mai bun moment pentru a recolta frunzele de urzică pentru hrana iepurilor atunci când planta este proaspăt scoasă din pământ și frunzele sunt mai puțin amare. Clătiți frunzele proaspete, uscați, testați pentru reacții adverse.

Amesteca frunzele de urzica cu alte ierburi, precum papadia sau varza. În plus, amestecul verde este adăugat în fân pentru a îmbogăți dieta.

Sursa: agroxxi.ru
Imagine: zoopuls.ro
 
loading ...