SPĂLĂM SAU NU OUĂLE ÎNAINTE DE A LE PUNE ÎN INCUBATOR?

12 mai 2023
Spălarea ouălor înainte de a le pune într-un incubator este controversată. Unii fermieri de păsări sunt de acord cu faptul că spălarea distruge învelișul de protecție de pe coajă, ca urmare a cărora agenții patogeni intră în interior, ceea ce afectează negativ viitorii pui. De asemenea, este semnificativ faptul că găina însăși nu spală ouăle înainte de eclozare. Pe de altă parte, în fermele mari, prelucrarea materialului de incubație înainte a fost practicată de mai mulți ani.

Totuși, aceasta nu înseamnă o spălare tradițională cu apă, ci dezinfectarea produsului, care îl protejează de viruși și bacterii și, de asemenea, împiedică dezvoltarea multor boli la animalele tinere.
 

Cum se dezinfectează ouăle?

Pentru dezinfectare, utilizați antiseptice speciale achiziționate, sau o soluție slabă de formalină, permanganat de potasiu sau 1-1,5% peroxid de hidrogen. Se mai practică uneori prelucrarea cojilor cu oțet de masă. Nu există contraindicații pentru această metodă, așa că, dacă nu s-au găsit alți dezinfectanți, puteți să o testați.

Procedura de prelucrare trebuie efectuată cu extremă precauție: Temperatura soluției de permanganat de potasiu trebuie să fie de cel puțin + 30 ° С, formalină - + 22-27°С, peroxid de hidrogen - + 35-37 ° С. Ouăle trebuie scufundate într-un recipient sub formă de plasă, cufundate cu atenție în soluție și rotite până nu mai sunt murdare. Timpul de înmuiere nu trebuie să depășească 5 minute, 2-3 minute este considerată cea mai bună opțiune. După înmuiere, produsul este scos și așezat pe un prosop curat, nu ștergeți. Exemplarele uscate sunt introduse în tăvi curate.

Important! Este strict interzisă spălarea materialului sub apă curgătoare de la robinet sau răzuirea murdăriei cu o perie sau cuțit. Poate deteriora oul în interior și în exterior.
 

Cum și unde se depozitează ouăle pentru incubator?

În primul rând, trebuie să vă amintiți că nu puteți păstra ouăle mai mult de 6 zile. De asemenea, este interzis să le păstrați la frigider. Cea mai bună metodă de depozitare este să așezați materialul pe o foaie de placaj în același rând. Se recomandă tăierea găurilor în foaie. Regimul de temperatură din cameră trebuie să varieze între + 6-12 ° С, iar umiditatea aerului ar trebui să fie de 65-70%. Trebuie asigurată o ventilație bună; materialul nu trebuie depozitat în vrac prin stivuirea foilor de placaj una peste alta. În acest scop, în fermele mari de păsări de curte, materialul este depozitat înainte de incubație în camere speciale umplute cu azot sau dioxid de carbon.

Sursă: Supermg
loading ...